Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стотици ученици с фалшиви удостоверения за дислексия

02 Юли 2012 / 20:07:20  GRReporter
3079 прочитания

Измамници, които издавали фалшиви здравни удостоверения за дислексия разкриха след съвместна акция икономическата полиция и службата за борба с електронните престъпления. Три жени – служителки в Детската болница в предградието Пендели и в болница Сисманоглио са обвинени, че са продавали фалшивите бележки дори на ученици от последния клас на средното училище, за да могат да се явят само на устни кандидатстудентски изпити.

Икономическата комисия започнала да разследва случая след подадени оплаквания. Така разкрили трите жени на възраст 73, 54 и 48 години, които са продавали фалшивите удостоверения за суми между 300 – 900 евро. Властите повдигнаха срещу тях обвинения за измама и фалшифициране на удостоверения.

Според съобщение на полицията 59 от тях са били издадени от Детската болница в Пендели. Поставените върху тях подписи на лекари и администратични директори и техните заместници са доказано подправени. Останалите 62 удостоверения са били издадени от болница Сисманоглио. Върху повечето от тях нямало протоколен номер, а където имало – той отговарял на имената на други пациенти. На други от бележките лекарите не разпознавали „своите” подписи.

Главната роля в измамата принадлежала на 73-годишната жена, която в изявления за телевизия Алфа посочи, че няма никаква вина и властите трябва да потърсят отговорнот от лекарите. Тя се е пенсионирала от болница Сисманоглио и е собственичка на център за логотерапия в атинското предградие Халандри. Сестра й също открила подобен център на остров Лерос наскоро. След като се пенсионирала в края на 2006 тя останала в болницата за още 6 месеца. През този период издавала удостоверения, като се подписвала сама или като фалшифицирала подписа на отговорния за издаването на конкретните удостоверения лекар.

Дори когато напуснала болницата жената продължила да издава удостоверения със съдействието на 48-годишната си съучастничка, която била секретарка в отделението и на 54-годишната психоложка от болницата в Пендели.

В повечето от случаите тя продавала фалшивите удостоверения, но понякога ги предоставяла безплатно на клиентите си в центъра за логотерапия. Разследващите органи установили, че освен това жената посредничела на родители на деца, които действително страдали от дислексия, когато не можели да ги получат на време, объркани в лабиринта на бюрокрацията.

Такъв бил случаят на един баща, който поискал съдействие. Жената го уведомила, че улеснението ще му струва 500 евро. Той обаче отказал да плати и уведомил полицията.

По време на следствието ще бъдат разследвани и поръчителите на удостоверенията, за да се установи дали носят отговорност, понеже се оказва, че в много от случаите сапоръчвали законни удостоверения и са получавали фалшиви.

Подобни мними удостоверения за дислексия са били откривани в миналото на много други места – Лесбос, Лерос, Родос, Солун, Серес, Пирея и др. Затова всяка година министертвото на образованието дава строги инструкции на службите по места да проверяват представените им удостоверения и да сравняват данните с болничните заведения.

Само преди няколко дни двама ученици, които са представили фалшиви удостоверения, зада се възползват от възможността да се явят на далеч по-леките устни кандидатстудентски изпити бяха заловени и изпратени за показания пред прокурор.

Разкритията забиха алармата и в образователното ведомство, където също започва мащабна проверка и не е изключено да има промяна в закона, който регламентира начина на изпитване на учениците с дислексия и удостоверенията, които трябва да получават. Броят на онези от тях, които се явяват на кандидатстудентски изпити е особено голям.

От общо 95 000 кандидати, завършили общообразователни гимназии почти 2 000 полагат устни изпити, поради дислексия. Ситуацията е по-скандална сред завършилите професионални техникуми, където от общо 20 000 кандидат-студенти, почти 1 000 са „дислектици”.

Според закона учениците, които страдат от конкретни заболявания, които не им позволяват да се изразяват писмено имат право да полагат устни изпити. Материалът, върху който ги изпитват е същият, както и продължителността на самия изпит. Все пак, ако комисията може да удължи времето, ако прецени, че искането на ученика е основателно.

Дислексията е затруднение, което засяга четенето и правописа. В повечето случаи тя е наследствена и се появява по-често при момчетата. Причината за нея е различната структура на зрителната система и мозъчната функция. Страдащите от дислексия мислят много бързо, прехвърляйки картини, докато един средностатически ум мисли бавно и с думи.

Това прави дислектиците особено талантливи и находчиви в различни области, както GRReporter показа на читателите си в един от последните си филми – „Светът на Лени”. 

Категории: Общество дислексия фалшиви удостоверения измама кандидатстудентски изпити
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus