Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стоп на дискриминацията към страдащите от кожни заболявания

03 Октомври 2014 / 12:10:52  GRReporter
1161 прочитания

Симона Пенева
    

„Казвам се Мария Иконому. На четиридесет и две години съм и на дванадесет-годишна възраст ми откриха псориазис. Беше ми много трудно. Криех се постоянно. Страхувах се да се покажа с къси дрехи, винаги носех блузи с дълги ръкави и пусках косата си, за да крия по-добре кожата си. Нямах нормален живот. Затворих се в себе си, струваше ми много психологически да се боря с това заболяване. Изпаднах в депресия. Не знам дали точната дума е расизъм, но чувствах невежеството на обикалящите ме. Те ме отбягваха, без да знаят какъв е проблемът ми. Днес, вече не ме е страх и се чувствам освободена. Благодарение на такива изложби като днешната, хората се усведомяват и със сигурност отчуждението намалява. Моят призив към всички е да приемем всеки един човек,независимо от неговата кожа, цвят или произход, защото всички живеем под едно и също небе и сме деца на един и същи Бог.”
    Това сподели специално за читателите на GRReporter една от героините на фотоизложбата “Разкрийте кожата си”. Пред обектива на фотографката Рула Реви застават известни личности от изкуството, спорта и журналистиката, а и най-обикновени страдащи от псориазис, копривна треска и други кожни заболявания, които искат да помогнат за падането на едно табу. А именно да се сложи край на дискриминацията срещу хората, страдащи от кожни болести. 
  

 „Заболяването се появи при мен, когато бях на двайсет и две години. Бях в казармата и причината беше силният стрес, на който бях подложен. Аз също изпаднах в депресия и водих психологическа борба с този проблем. Срамувах се и винаги носех дрехи, които покриваха цялото ми тяло. Когато започнах работа, колегите ми се отнасяха много странно с мен. Постоянно ме питаха дали е заразно, дали могат да ме докоснат или да са близко до мен и аз бях длъжен постоянно да обяснявам, че няма от какво да ги е страх и че не могат да се заразят. Днес, благодарение на някои лекарства, псориазисът намаля. Чувствам се освободен. Искам да призова тези, които страдат от кожните заболявания да не се страхуват, а да са смели, защото това е най-малкото, което може да се случи на човек”. Това пък е личната история на Янис Скопелитис. 
    

На откриването на изложбата се събраха хора, желаещи да се усведомят за кожните заболявания уртикария или копривна треска и псориазис. Години наред тези заболявания са смятани за заразни и хората, страдащи от тях са били отбягвани, и са ставали често жертви на дискриминация. Точно тази е целта на изложбата „Разкрийте кожата си”, да уведоми колкото се може повече хора, че не трябва да се страхуват от тези заболявания и да отбягват страдащите от тях.
 Уртикария или копривна треска е кожно заболяване, при което се появява неочакван и внезапен обрив със зачервяване и силен сърбеж на кожата, който в повечето случай е предизвикан от алергича реакция. В повечето случаи уртикарията трае по-малко от шест седмици. В противен случай, при по-дълго траене, причината е автоимунна и кожното заболяване е хронично.
 

   Жените страдат двойно повече от този вид заболяване в сравнение с мъжете, а възрастта при която най-често се проявява то е 20-40 години. Псориазисът е широко разпространена хронично-рецидивираща дерматоза, характерна с рязко ограничени еритемо-папуло-сквамозни изменения по кожата. Характерна за псориазиса е псориатичната плака, която може да се появяи навсякъде по тялото, но най-често е по пределекционните места (такива са лактите, коленете, кръста, седалищната гънка, кожата в областта на пъпа, окосмената кожа на главата, ушната мида). Плаката представлява зачервена и уплътнена кожа, с груб кожен релеф, покрита със сребристо-бели люспи. От десетилетия е известно, че псориазисът е едно от заболяванията, които се влияят в изключително висока степен от психо-емоционалното състояние на организма.
    „Изглежда, че обществеността не е запозната с тези проблеми. Хората трябва да знаят, че тези заболявания не са заразни. Много от страдащите се затварят в себе си и развиват психологични проблеми, иммено заради тази липса на информация”, сподели Георгиос Тусимис, началник на гръцкия клон на швейцарската фармацевтична фирма  Novartis. За да осигурят по-голям интерес за изложбата, много известни личности, актьори, журналисти и спортисти, сами предлагат своето участие в проекта. Сред тях са актьорът Никос Ангелис, журналистът Ева Антонопулу и световната шампионка от Националния тим по женско поло, Александра Асимаки. На всяка снимка на изложбата присъстват поне по един здрав и един, страдащ от кожно заболяване човек, които се докосват помежду си. „Приемаме уведомяването на хората като наша отговорност. Решихме да направим нещо ново и различно, да не повтаряме събития станали в миналото. Искахме да докоснем хората, да ги накараме да почустват. Затова решихме да направим тези снимки с известни личности. ” , заяви още Георгиос Тусимис. 
    

Десетки хиляди души в целия свят страдат от тези заболявания и всекидневно се сблъскват с дискриминация, приемат ги като заплаха, крият се, развиват психологични проблеми и трудно си намират работа. Това може да се промени, ако хората се осведомят за тези кожни заболявания и не се стряхуват да се доближат или докоснат страдащите от тях.  

Изложбата е вече представена в град Волос, а до края на  октомври, всеки желаещ може да я посети, в Атина, на улица Акадимиас 50, в сградата на Духовния център.

 

Категории: псориазис копривна треска уртикария кожни заболявания фотоизложба дискриминация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus