Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стачки блокират полетите, железниците и корабите

02 Април 2013 / 17:04:49  GRReporter
1007 прочитания

Полетите в Гърция ще бъдат прекъснати за 24 часа в четвъртък, четвърти април тази година, поради еднодневна стачка на синдикалната организация на гражданската авиация. Стачката се организира в знак на протест срещу правителствената политика, която предвижда тази година да приватизира 38 провинциални и островни летища. Според съобщението на синдиката, ще се извършват само планираните полети за военно обучение, въздушните пътувания на официални правителствени лица и полетите свързани с извънредни ситуации. Всички останали планирани полети са анулирани до края на стачката в петък сутринта.

“Спорното изменение на закона не само на разрушава съществуващата структура на гръцкия въздушен транспорт, но и създава условия за продажба на държавните летища, което ще има трагични последици за туризма и за социалната структура на засегнатите региони”, твърдят синдикалистите. По-голямата част от тези летища днес остават неизползвани или са в лошо състояние, защото държавата няма свободни средства да модернизира базата или да подобри съществуващата инфраструктура.

Страната остава без кораби и фериботи тази сряда, след като Съюза на пристанищните работници (ПНО) обявиха нова 24-часова стачка. Те отново изнасят на преден план изискванията си за запазване на Колективните трудови договори, които важеха преди кризата. Обявяват се също така срещу реформирането на структурата на публичното мореплаване. В допълнение синдикалистите отказват да приемат създаването на частни образователни заведения, които заедно с вече установените държавни училища ще подготвят специалисти за търговския и туристическия морски транспорт. В протеста ще се включат и цивилните служители на министерството на морския транспорт, които обявиха шестчасова стачка в същия ден от 12 на обяд.

Блокирането на морския транспорт е планиран в деня на последното обсъждане на проектозакона за реформа на мореплаването, преди да се внесе за гласуване в парламента. Синдикалната организация на пристанищните работници е категорична, че стачката в сряда няма да е последната, ако законът бъде приет, въпреки че те вече са в режим на гражданска мобилизация от миналото лято.

Държавните железници също обявиха стачка. Тя ще се проведе между сряда, трети април до петък, пети април тази година. В тези дни влаковете няма да се движат между четири часа следобед до полунощ. Общогръцката федерация на железничарите протестира срещу предаването на собствеността на TRAINOSE (компанията, която управлява държавните железници) на Агенцията за приватизация. Синдикатите настояват, че всички страни от еврозоната имат държавни железници и те действат ефективно. Обявяват се подобно на синдикалистите от други сектори срещу приватизационната политика на трипартийното правителство и са готови да направят всичко, което могат в рамките на закона, за да не позволят държавните компании да минат в частно управление.

“Европейските правителства отхвърлиха британския модел от 80-те години на миналия век, когато приватизацията на държавните компании доведе до спад на сигурността и на качеството на услугите. В същото време увеличиха цените на билетите, което бе в товар на пътниците. Това е моделът, който днешното правителство иска да приложи за гръцките железници. Те ще имат същата съдба като британските железници преди години” се казва в официалното съобщение на синдиката.

Гръцки журналисти коментират, че това е само началото на новата вълна от стачки и протести, които започват с идването на пролетта. До средата на годината правителството трябва да напредне с приватизационната програма, което неизбежно ще доведе до зачестяване на протестните действия.

Категории: Общество стачки Гърция полети железници морски транспорт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus