Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стачката в стоманена промишленост се разраства и в други сектори

24 Юли 2012 / 12:07:22  Виктория Миндова
910 прочитания

Стачката на част от служителите в “Гръцки стоманолеярни” АД продължава въпреки опитите на правителството да сложи ред в завода в Аспропиргос. “Причината за деветмесечната ни стачка е, че поискаха от нас да приемем намаление на заплатите и на работното време - петчасов работен ден и петдневна работна седмица за период от четири месеца. Изискахме от управлението да гарантира, че ако приемем промените, те ще са само за четири месеца и след това ще си върнем старото работно време и нивото на заплатите. Това не стана и активните стачни действия започнаха на 31 октомври миналата година.” Това заяви специално за GRReporter Никос Харокопос. Той е заместник председател на синдикалната организация на завода и разговаря с нас по време на протестния поход на служителите в “Гръцки стоманолеярни” АД тази седмица.

Управлението на завода даде сигнал още в началото на миналата година, че изпитва финансови затруднения поради срива на вътрешния пазар и намалението на износа. След като работниците не са приели намаленото работно време, ръководството е направило съкращения в персонала. “Уволниха 120 души. Нека върнат поне половината на работа и ще може да влезем в преговори, за да се намери изход от създалата се ситуация”, обяснява синдикалистът. Решението стачката да продължи бе прието в събота на общо събрание на синдикалистите, въпреки настояването на правителството и част от работниците заводът да се възвърне към нормалното си функциониране.

В момента в завода са се върнали на работа около 70 души, но още толкова продължават да протестират. Стачкуващите имат широката подкрепа на голям брой крайно леви организации и фракции и са решени, че няма да отстъпят от исканията си. Tе настояват да се върне старото ниво на заплащане преди съкращенията, да не се намаляват часовете на работния ден и да се възвърнат на работа поне половината от съкратения персонал през 2011.

На въпроса “Не се ли притеснявате, че заводът може да затвори окончателно, ако продължите стачните действия?”, синдикалистът отговори категорично с “Не”. Според него, ако наистина управлението смята, че не може да продължи да издържа предприятието, то вече щеше да е затворено. “Нали обявиха закриване. Защо не го направиха. Ръководството няма намерение да затваря завода в Аспропиргос. Това бе начин да притиснат хората, за да ги откажат от стачката. Имаше ефект, но частичен. Ние няма да се откажем. Стачката ще продължи докато самите работници вземат решение за нейния край”.

Синдикалистите са сериозно подразнени от решението на правителството да изпрати като постоянно присъствие полицейските части за борба с масовите безредици в района на завода. Те гарантират, че протестиращите няма отново да блокират входа на завода за колегите им, които искат да се върнат на работа. “Тези служители, които се върнаха на работа въпреки правдивата ни борба са главно административен и управленчески персонал. Госпожа, която излиза във вечерните новини и се оплаква, че не я оставяме да работи е служителка в завода работи в закусвалнята. Друга е чистачка. Ние, истинските работници в завода продължаваме протеста, защото смятаме, че имаме право”.

Протестите в Аспропиргос влязоха в епицентъра на новините от Гърция, защото те са първият реален сблъсък на трипартийното правителство на Андонис Самарас със синдикалната сила в страната, която в последните три години се съпротивлява най-силно срещу провеждането на реформи. Икономическата платформа на държавното управление е изградена върху раздържавяването на поредица предприятия в ключови сектори. Политическата опозиция СИРИЗА и синдикалните организации са категорично против приватизацията. От начина, по който правителството на Самарас ще се справи с кризисната ситуация в Аспропиргос, ще стане ясно дали ще може да се справи с амбициозната приватизационна програма, която се очаква да стане катализатор на икономическото възстановяване на Гърция.

В последните девет месеца протестът на работещите в “Гръцки стоманолеярни” АД продължава безотказно. Има постоянна блокада на входа на завода и дейността бе прекратена до миналата седмица, когато излезе прокурорско решение. С него стачните действия бяха обявени за незаконни и неправомерни и част от служителите се върнаха по работните си места. Въпреки това персоналът не стига, за да може завода да започне нормално работа. Министърът на заетостта и социалното осигуряване Янис Вурцис покани синдикалистите и управлението на завода на тристранна среща, на която да се достигне до компромисно решение. Тя ще се проведе в петък следобед, но все още не е ясно дали ще даде резултат.

И докато борбата кой ще надделее в Аспропиргос продължава, Синдикатът на заетите в държавната администрация АДЕДИ също се вдигна на крака. Във вторник той обяви четиричасова работна стачка и протестно шествие. Държавните служители са решени, че няма да приемат намалението на еднократно изплащаната сума при пенсиониране с около 23% и обявиха, че са готови да започнат активни стачни действия. Федерацията на банковите служители също надига глава и във вторник настоя на среща с финансовия министър Янис Стурнатас, за да представи своите изисквания за това как трябва да протекат процесите около преструктурирането на местната финансова система. Банковите служители настояват министерството да им даде гаранции, че ще се запази броят на работните места в сектора и държавните банки в Гърция (Земеделската-ATEbank и Пощенска каса-ТТ) няма да се приватизират. 

Категории: Стачки Аспропиргос Гръцки стоманолеярни
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus