Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стачката в публичния транспорт се разраства

21 Януари 2013 / 20:01:07  Виктория Миндова
982 прочитания

Тази седмица Атина отново осъмна без метро и електрически влак поради стачката на служителите в градския транспорт. Малко по-късно към нея се присъединиха и работещите в трамвайните линии.

Управлението на дружеството СТАСИ АД, което е под контрола на министерството на икономиката и транспорта и управлява метрото, градския влак и трамвая незабавно взе мерки. То подаде жалба в съда, за да обяви стачката на служителите в понеделник за неправомерна и настоя да я прекрати въпреки, настояването на синдикатите. Основанията за незаконност на стачката са свързани с това, че синдикатите не са спазили процедурата и сроковете за обявяване на протеста.

“Очаквахме, че правителството ще предприеме подобни мерки, но това няма да ни откаже от правото ни да стачкуваме”, каза за GRReporter председателят на Съюза на водачите в атинското метро. Основната причина за поредния протест на заетите в градския транспорт е въвеждането на щатната таблица за изчисляване на заплатите им. Това ще доведе до значително съкращение на приходите им, което те отказват да приемат.

След като решението на съда излезе, управлението на СТАСИ АД призова служителите да не продължават стачните действия и да се върнат на работните си места. “Призоваваме работещите да уважат закона, да окажат съпричастие към трудностите, които създават на гражданите и да вземат предвид финансовите щети, които стачката нанася и да се върнат на работа”.

Призивът на фирмата-собственик се оказа глас в пустиня, а усилията на държавното управление – пирова победа. Те не само не успокоиха стачните вълнения, а дори ги активизираха. След като съдът обяви понеделнишката стачка за неправомерна, синдикалистите от всички средства за граждански транспорт решиха да се обединят. Обявиха във вторник четири часова стачка, която ще остави столицата без подземен и наземен транспорт.

Метрото отново няма да се движи за 24 часа. Градският влак и трамваите няма да се движат между 12 часа на обед и 16 часа. Тролеите няма да изпълняват курсове между 11 часа сутринта и 16 часа, а автобусите ще останат по гаражите между 11 часа сутринта и пет следобед. По времето на стачните действия синдикалистите от всички профсъюзи ще се съберат, за да обсъдят плана си за  бъдещите действия. По всичко личи, че шофьорите на автобуси и тролеи, както и машинистите на мотрисите на метрото и на трамваите няма да се съгласят на новите съкращения, които ще дойдат с въвеждането на щатната таблица за държавния сектор и ще се опитат да продължат действията си.

Правителството от своя страна категорично отказва да отстъпи от позициите си. Министърът на икономиката, развитието и транспорта Костас Хадзидакис отказва да склони и да отмени намаляването на заплатите на работещите в обществения транспорт. Задължението на Гърция според Мемрандума за финансова помощ е да намали заплатите в държавния сектор до нива, които могат да бъдат обслужвани от бюджета. Друго важно задължение е да се изравнят заплатите в различните сектори на публичната дейност.

Докато напрежението между служителите в градския транспорт и държавата расте, проблемите в столицата нарастват. Задръстванията на централни пътни артерии в Атина става все по-сериозни, а гражданите недоволстват. Стачните действия имат и своите поддръжници в обществото, но общото цяло от жителите и гостите на града намират протестите за противоречиви и със съмнителен резултат. Особено предизвикателна изглежда позицията на безработните в Гърция, които коментират, че не може в толкова трудна за страната ситуация, някой да претендира да задържи възнагражденията си на нива познати от преди кризата.

Междувременно депутатът от Нова Демокрация Кириакос Мицотакис повдигна въпрос към министър Хадзидакис за това, дали ще има компенсация за гражданите, които ползват градския транспорт с месечна карта. Тя струва почти 50 евро и важи само за календарния месец. От началото на годината служителите на метрото изпълниха шест 24-часови стачки. Това означава, че гражданите, които ползват месечна карта вместо билети са загубили 20% от средствата вложени за предвиждане с градската транспортна мрежа. Мицотакис поиска обяснение дали държавата ще може да възстанови щетите на гражданите, но засега няма официален отговор.

Категории: Общество стачки блокади Гърция криза градски транспорт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus