Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стачка предизвиква закъснение на Атинското летище

25 Май 2012 / 13:05:38  GRReporter
828 прочитания

Закъснения и опашки чакат в петък пътниците на атинското летище “Елефтерос Венизелос”, след като служителите на 35 чуждестранни компании обявиха, че ще стачкуват. Те протестират срещу промяната на трудово-правните взаимоотношения. След либерализацията на трудовия пазар в Гърция, управленията на авиокомпаниите са предложили на служителите да не се преподписва Колективен трудов договор, а да се изготвят индивидуални договори с всеки един от служителите. Федерацията на работещите в 35-те чуждестранни фирми не са съгласни и обявиха протест.

В съобщението на федерацията се казва: “В нашия сектор съюзите на служителите на наземния персонал в гръцките авиокомпании се съгласиха на намаление на месечните възнаграждения в размер между 6% и 12%, като подписаха нови Колективни трудови договори след два месеца преговори. Чуждестранните авиокомпании, чрез представителството им AOFA искат намаление на заплатите ни между 40% и 50%, като се включат и непреките съкращения от намаляване на човекочасовете и отмяната на някои почивни дни”.

Кризата и нарастващата несигурност кара международните компании постепенно да се изтегля от гръцкия пазар. Singapore, Delta и Continental спряха полетите си до Атина. Според запознати полетите им в последните две години са били на практика празни, а песимистичните перспективи за развитието на гръцката икономика са допринесли за решението да прекратят гръцкия маршрут. Чуждестранните туристически посещения в Гърция намаляват всяка година, а цените на горивата продължават да растат. За периода януари-март 2012 в Атина са кацнали с 15% по-малко туристи в сравнение със същия период миналата година, сочат данните на Гръцкия съюз на туристическите предприятия. Международния съюз на авиопревозвачите оцени, че до момента европейските компании за въздушен транспорт са загубили стотици милиони евро поради повишаващите се цени на горивата, а до края на годината дупката в разходите може да надмине 1,5 милиарда евро, ако цената на барел суров петрол надмине 150 долара.

Темата за промените в работните отношения и намалението на възнагражденията засяга не само заетите във въздушния транспорт, но и всички служители в частния сектор в Гърция. В началото на пролетта правителството на Лукас Пападимос прие закон, според който Общия колективен трудов договор бе отменен. Правителството даде възможност на служителите и работодателите да се договарят по браншове, за да се достигне до консенсус за нивото на заплатите в следващата година. Ако съгласие не се достигне в период от три месеца от изтичането на миналогодишния Колрктивен трудов договор, работодателите имат право да намалят заплатите на служителите си до 35% в зависимост от стажа и добавките.

Служебният министър по труда Андонис Рупакиотис предложи “мораториум” върху процеса по съкращаване на заплатите, за да не се обтяга допълнително социалното напрежение преди Гърция да придобие стабилно правителство. Като представител на служебно правителство с едномесечен мандат, Рубакиотис не може да отмени закона приет от предишната власт. Затова той покани на среща главните синдикални и браншови организации, за да се договорят помежду си за временно преустановяване на съкращенията. Засега само Националния търговска камара достигна консенсус със своите служители, като работодатели и заети в търговията се съгласиха на 11-процентово намаление на заплатите до пролетта на 2013.

Категории: Общество социални проблеми летище стачка Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus