Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Средното образование в Гърция променя физиономията си

11 Август 2013 / 12:08:40  GRReporter
1227 прочитания

Значителни промени в средното образование предвижда законопроектът, който беше внесен за обсъждане от Министерството на образованието. Те ще важат от учебната 2013-2014 година за учениците, които ще са в първи клас на гимназиалния курс.

 

По-конкретно, в този клас учениците ще  изучават само общообразователни предмети (9 предмети, общо 33 учебни часа седмично), и се въвежда системата на курсовите работи (така наречените проекти), чиято продължителност ще бъде 2 часа. Избираемите предмети за учениците от първия гимназиален клас са Приложна информатика, Технология и използване на природните ресурси, Изложение-култура и Европейска култура.

Във втория гимназиален клас общообразователните предмети става 10 с обща продължителност 30 часа. Успоредно с това учениците ще учат в една от двете групи за ориентиране, чиято продължителност ще бъде 5 часа. Едната група обхваща уроци по хуманитарни науки (старогръцки и латински език), а втората- часове по математика и физика. С отмяната на технологичното направление от дидактическата програма излизат часовете по химия и технология на комуникациите.

В трети гимназиален клас общообразователните предмети намаляват от 11 на 5, а учениците ще имат възможност да избират нова група за ориентиране- по финансови, политически и обществени науки.

Срокът за избор на научно направление за учениците от последния гимназиален клас е 10 октомври. До тогава учениците трябва да изберат 2 научни направления. Първото научно направление включва хуманитарни, юридически и обществени науки,  второто- природни и технически науки, третото- здравни науки, и четвъртото- икономика, управление и политически науки.

На изпитите за влизане в третата образователна степен, учениците ще се явяват на изпит по 4 дисциплини, а не по 6, както беше досега. Темите ще се определят по следния начин: 50% от информационната изпитна банка и 50% от централната изпитна комисия. За оценката ще се вземат предвид и средните оценки от изпитите при завършването на трите гимназиални класа.

снимка www.tanea.gr

За влизане в третата образователна степен, четирите национални дисциплини в групите по ориентиране и в научното направление са :

А) научно направление – Хуманитарни науки, юридически науки:

I. новогръцки език

II. старогръцки език

III. история

IV. латински език

Б) научно направление Природни и технически науки:

I. новогръцки език

II. математика

III. физика

IV. химия

 

В) научно направление Здравни науки:

I. новогръцки език

II. физика

III. химия

IV. биология

 

Г) научно направление- Икономически, управленски и политически науки:

I. новогръцки език

II. математика и статистика

III. икономика и управление

IV. обществени и политически науки

 

ε) научно направление Педагогически науки

I. новогръцки език

II. математика и статистика

III. история

IV. основи на природните науки

Професионално образование

В професионалните гимназии обучението ще е 4 години. В първия цикъл на обучение учениците ще посещават  4 групи по ориентиране (Приложение на технологиите, Управление и икономика, Агрономство, храни  и изхранване, Морски професии).

В първия гимназиален клас учениците ще имат 35 часа на седмица, от които 10 общообразователни предмети и 4-5 дисциплини от групата за ориентиране.Във втория и третия  клас на професионалните гимназии учениците ще имат 23 часа от групата по ориентиране и 12 общообразователни.Успоредно с това, във втория цикъл се реализира програма за предварителен стаж, където учениците ще работят срещу заплащане.

Категории: средно образование законопроект промени учебни дисциплини гимназиален курс
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus