Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Средностатистически гъркът изяжда по 100 килограма месо годишно

16 Март 2014 / 13:03:50  GRReporter
885 прочитания

 По-големи любители на месото дори и от американците, които се смята за фанатични почитатели на месото, са гърците. Страната е на седмо място в света по консумация на червено месо и всеки грък изяжда по 100 кг месо годишно, докато американците достигат средно до 88 кг.

Това показват данните на професора по превантивна медицина и хранене в Университета на Крит Андонис Кафатос, изнесени на конференция „Трансмастните киселини в храненето ни”, организирана от Лабораторията по химия и технология на храните във Факултета по химия на Университета Аристотел в Солун по повод на Световния ден на химията.

Според проф. Кафатос, на остров Крит през 1960 на човек са се падали по 35 грама месо дневно, а проучванията на Института Рокфелер от 1948 и по-късно през 1960 показват, че средната консумация на зехтина Крит е 120 грама, и 29% от енергията, поемана дневно идва от моно-ненаситени мастни киселини.

www.taxydromos.gr

Освен това преди 50 години главният източник на мазнини за гръцкото население са зехтинът и ядките, а мазнините от месото, млечните продукти, яйцата, рибата и морските дарове са били ограничени, заради икономическите трудности, и главно заради постите на православната църква.

Впечатляващ е фактът, че до началото на 60-те години множеството гърци (60%) спазват всички пости- 180 дни през годината.

„За съжаление отличната критска диета от 60-те години се променя  през следващите десетилетия, с производството и вноса на множество обработени храни и маргарини в хипермаркетите, в заведенията за фаст фууд и в павилионите във всеки квартал” отбеляза проф. Кафатос.

Както се вижда от изследванията, промените в критската диета са потвърдени от периодични анализи на подкожната мастна тъкан, мастните киселини, и епидемията от затлъстяване в последните 40-50 години при възрастните, но и при децата.

Както заяви Кафатос, процентът на мазнини от наситени мастни киселини достига днес до нивата на САЩ и Северна Европа (15-18%). „Съдържащите се в много храни мазнини се доказват с много анализи, и предизвикват хронически болести- както сърдечни болести или повечето видове рак” подчерта професорът.

Сладоледи

„Повечето сладоледи не са млечни продукти, защото основната им съставка е маслото от индийско орехче (наситено 80%), втората им съставка е захар и третата- обезмаслено мляко на прах, плюс десетки добавки” каза Кафатос.

Той предупреди също така, че чипсовете съдържат освен сол и голямо количество лошокачествени мазнини. „При излагането им на високи температури се произвежда токсичното вещество акриламид, което е изключително атерогенно и канцерогенно” подчерта Кафатос.

Категории: консумация месо мазнини диета
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus