Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Средиземноморският сокол лети отново свободно на остров Андрос

08 Февруари 2014 / 17:02:52  GRReporter
1059 прочитания

През същата година, когато „Малката Англия” на режисьора Панделис Вулгарис ни пренесе на остров Андрос от 20-те години, програмата Лайф ни доближава отново до този особен остров.Учените,участващи в нея не просто изучават екосистемата на най-северния кикладски остров, а изпълняват дейности за нейната защита.

Дейностите по островчетата, където се намират колониите на този вид сокол – впечатляващ вид с дълги крила, довеждат до възстановяване на популацията му след един период,през който е бил застрашен от изчезване.

Популации от плъхове - чужди видове, които са пристигнали в островчетата на Егейско море като „пътник без билет” на риболовни плавателни съдове,  са  се настанили в местните екосистеми и буквално са се превърнали в най-големите хищници, хранещи се с  яйцата и малките на морските птици и на сокола.  Всяка година причиняват  загуби, които достигат до 40 % от тяхното размножаване. „Птиците не са се приспособили да живеят с плъхове , и затова буквално изчезват” казва орнитологът  и научен ръководител на проекта  Тасос Дималексис.

Документалните филми

 

Характерен е случаят на острова,който е дом на голяма колония средиземноморски соколи и стана международно известен след създаването  на 2 документални филма и прожектирането им по държавните телевизии на Швеция и Япония.

На въпросното островче до2007 са се възпроизвеждали около 70 двойки соколи, които всяка година изхранват около 95 малки.От 2008, когато е регистрирано нахлуването на плъховете на острова, броят на двойките пада на 34, а малките достигат до 32 на година. Програмата Лайф от първата година на осъществяването й -2011, започва дейност за систематичния контрол на броя на плъховете, и в резултат през 2012 броят на двойките соколи и на малките им достига нивата от2007.

На следващата година на острова са създадени с използването на местни материали 20 изкуствени гнезда за средиземноморски соколи. Така през 2013 броят на двойките се увеличава на 74, а на малките- на115.

Според Дималексис  откритията са много оптимистични. Успоредно с това е придобит опит, който може в бъдеще да се разшири и върху други острови на Егейско море, помагайки да се възстановят защитените видове. Справянето с „нашествениците”, както и защитата на застрашените птици са основни приоритети на европейската стратегия за биоразнообразие  и лека полека от опитам,придобит чрез програмата Лайф те могат да се приложат успешно и в Гърция, допълни орнитологът.

 

Предизвикателства до 2015

Програмата Лайфна Андрос има много път пред себе си, докато бъде завършена през 2015, както и много предизвикателства, с които да се справи. Главното е да успее на убеди местното общество, че защитата на природата е абсолютно съвместима със запазването на качеството на живота и на уникалното културно наследство на острова.

Програмата се осъществява от община Андрос, Гръцката орнитологическа организация и фирмата за консултации за околната среда Nature Conservation Consultants (NCC ΕΠΕ), с финансиране от ЕК и Зелената каса. Включва проучване и дейности по защитата на птиците, възраждане на традиционните култури, опазване на ландшафта и екосистемите, екологично  образование, подобряване на екосистемите, привличане на посетители и насърчаване на екотуризма.

 

В същото време се подготвят План за управление на Зоната под специална закрила на Андрос, за да се гарантира институционално опазването на екосистемите и видовете на острова. Планът трябва да бъде придружен от серия от специфични проучвания .най-важните от които саза защитата и подобряването на влажните зони на острова, защитата на подводните ливади в Посидония, план за наблюдение и охрана на района и проучване за жизнеспособността на управлението въз основа на икономически критерии, така че да се гарантира оцеляването на плана  след края на програмата.

Картографиране на заплахите

Също така се изпълнява  проучване и  картографиране  на  чувствителността на застрашените птици  що се отнася до стълбовете на високоволтовите енергийни преносни мрежи,  антените на мобилните оператори, вятърните турбини. Опасната инфраструктура е картографирана  и са предложени корекции  където е сметнато за нужно.

Освен това, в рамките на  местното биологично разнообразие , в сътрудничество с учени от Аграрния университет на Атина  се осъществява систематично записване на традиционни селскостопански сортове на острова , за да се кодифицират, спасят и евентуално съживят  някои от тях за производството на местни .

 

Категории: остров Андрос средиземноморски сокол възстановяване на популацията
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus