Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сред унищожените сирийски оръжия няма радиоактивни материали

19 Август 2014 / 16:08:45  Анастасия Балездрова
621 прочитания

Американското правителство приветства завършването на операцията по унищожението на сирийския химически арсенал, която се проведе в Средиземно море. Оръжията бяха предадени от режима на Башар ал Асад след споразумението, което представителите му постигнаха със САЩ и Русия през септември миналата година.

Химическите оръжия бяха унищожени на борда на специално оборудвания за тази цел американски военен кораб USS Cape Ray в международни води в Средиземноморския басейн. На кораба бяха пренесени най-опасните химически агенти, чието унищожение започна в началото на юли и бе проведено по метода на хидролизата.

Операцията предизвика бурни реакции в Гърция и най-вече в Крит, тъй като част от арсенала бе унищожен в открито море на юг от острова. Протестите имаха и силна политическа насоченост, въпреки експертното мнение, че теоретично методът не крие опасности.

 

Все пак, до момента няма отговор на въпроса защо за изпълнението на конкретната операция бе избрано едно затворено море като Средиземно. Още повече че представител на Пентагона е потвърдил пред агенция Франс Прес, че унищожените химически агенти са били предназначени за производството на сарин и иприт (горчичен газ) с цел да бъдат използвани от силите на режима в Сирия.

Фактът, че гръцките власти не предоставиха достатъчно информация около провеждането на операцията и възможните последствия от нея, стана причина за появата на различни слухове. Един от тях бе, че някои от предназначените за унищожение агенти са радиоактивни. GRReporter се свърза с Гръцката агенция за атомна енергия, откъдето отрекоха категорично, че е съществувала вероятност от замърсяване с радиация. „Сред материалите е нямало радиоактивни, следователно опасенията от такова замърсяване са неоснователни”, бе отговорът на агенцията.

Според официалното съобщение на Организацията за забрана на химическите оръжия, под чието наблюдение е била извършена операцията, на борда на американския кораб са били унищожени общо 581 метрични тона прекурсори за производство на зарин. Те са били унищожени с помощта на две преносими системи за хидролиза ( Field Deployable Hydrolysis Systems (FDHS). „Те смесват химикалите с морска вода и реагенти и след това загряват сместа, като по този начин намаляват токсичността на химикалите с поне 99,9 на сто. Всички получени отпадни води или продукти от реакцията са складирани на борда на кораба.

Сега на него започват процедури за неутрализирането на 19,8 метрични тона серен иприт. Това е цялото количество сирийски химически оръжия, което е останало на борда на кораба. Когато процедурите приключат Cape Ray ще пренесе отпадните води за обезвреждане в наземни съоръжения във Финландия и Германия”, се посочва в съобщението на организацията.

Въпреки че изразиха задоволството си за унищожението на сирийския химически арсенал от Вашингтон заявиха, че ще продължат да следят дали Дамаск спазва международното законодателство. „САЩ ще бдят, за да подсигурят, че Сирия ще спази обещанието си да унищожи и останалите бази за производство на химическо оръжие”, посочи Барак Обама.

Операцията по унищожаването на арсенала в Средиземно море приключи точно година след като международната общност бе шокирана от нападението с химически оръжия от страна на режима на Башар ал Асад срещу граждани на Сирия. То причини смъртта на над 1 000 души, като много от жертвите бяха малки деца. 

Категории: Общество сирийски химически арсенал Средиземно море Крит америакнски военен кораб Организация за забраната на химическите оръжия хидролиза Гръцка агенция за атомна енергия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus