Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Спирос Луис: «Да можех да задържа купата!»

11 Март 2012 / 15:03:58  GRReporter
1458 прочитания

Сребърната купа, връчена на Спирос Луис за победата му в маратонското бягане на първите съвременни Олимпийски игри, проведени през 1896 в Атина, ще бъде предложена на търг от аукционна къща Christie's на 18 април в Лондон.

Решението е взето от внука на Спирос Луис, който носи името на дядо си - Спирос Луис и днес е 72-годишен пенсионер. Спирос не е познавал дядо си, починал няколко дни преди неговото раждане. „Със сигурност не беше лесно решение. Купата винаги се е намирала на видно място в дома ни. Аз и децата ми сме отраснали с нея. Не можех обаче да постъпя по друг начин», казва той.

Две години се опитвал да намери купувач, за да може купата да остане в пределите на Гърция. «Обърнах се към официалните органи, министерства, секретариати и т. н. Не се обърнах само към община Амарусиу, защото досега са отдавали почит на Спирос Луис по много начини и реших, че ще е прекалено да ги занимавам отново.  Всички се оправдаха с липсата на пари. Може би наистина е така. И аз самият нямаше да го направя, ако обстоятелствата бяха други».

Желанието на Спирос Луис е купата да бъде продадена на гръцки колекционер и да бъде изложена на място, достъпно за публиката. «Това обаче вече не зависи от мен».

Цената на купата се изчислява на 120 000 - 160 000 британски лири (или 189 000 – 253 000 долара). От аукционната къща Christie's определят купата като «ценен предмет, и ако някой се интересува от сувенири от Олимпийските игри трябва да се сдобие с него». На същия търг ще бъдат изложени общо 179 предмета, като факли и плакати от предишни Олимпийски игри. „Гвоздеят” в търга обаче е сребърната купа, висока 15 сантиметра, създадена от вдъхновителя на маратонското бягане Мишел Бреал.

Да израснеш с името на една легенда

За повечето гърци Спирос Луис е легенда. Това е един от онези случаи, при които границата между мит и реалност е доста размита. «За нас не беше така. Спирос Луис винаги присъстваше в дома ни и в разказите на родителите ни като образец за подражание. Дори и от страна на учителите по физкултура в ученическите ми години. Когато не постигах добри резултати, ми казваха "ти като един Спирос Луис трябва да си добър в спортовете"».

Внукът на Спирос Луис изгубил баща си на 11-годишна възраст. Няколко години по-късно започнал да събира всякакви материали, свързани с дядо му, спечелил ценния трофей на Олимпийските игри. «Събирах всичко: снимки, статии, отличия, дори и кино материали. По-конкретно, кадри от филма на Лени Рифенщал „Олимпия: Празникът на народите”, посветен на Олимпийските игри от 1936. В този филм 64-годишният Спирос Луис, облечен в народна носия излиза на стадиона заедно с гръцките спортисти. Всичко това ще остане в нашия дом и в нашето семейство. Иска ми си да можеше да остане и купата».

По повод желанието на наследниците на Спирос Луис да предложат на търг сребърната купа, връчена на първия грък победител в маратонското бягане през 1896, управителният съвет на Олимпийския музей на свое извънредно заседание реши да бъде създадена комисия, която да се опита да запази националната реликва, така че тя да остане завинаги в страната, където са родени Олимпийските игри - Гърция.  

В съобщение на Олимпийския музей се казва: „Наш дълг е един от най-историческите символи на Олимпийските игри, пряко свързани с гръцката спортна и културна история, да остане в родината ни и да бъде предаден на следващите поколения, като запази в историческата памет един от най-важните моменти в най-новата гръцка история”.

Управителният съвет на Олимпийския музей предложи на Вула Патулиду да оглави комисията, която ще се опита да върне историческата купа, а олимпийската шампионка прие предложението без да се колебае. Съставът на комисията ще бъде определен в следващите дни, като ще бъде потърсена финансова подкрепа от големи компании, развиващи дейност в Гърция, за да се увеличат шансовете за спечелване на ценната реликва.

Вула Патулиду определи ясно мисията на създаваната комисия: «Трябва да спечелим купата, трябва да спасим каквото можем от нашата историческа памет и наследство. Лично аз ще направя каквото е необходимо. Тази купа, този исторически момент не може да бъде отнет от нашата страна. Заедно с Олимпийския музей призовавам всеки, който може и иска да помогне. Всички заедно сме постигали много. Всички заедно ще спечелим. Можем и го заслужаваме».

В понеделник, 12 март, в 11:30 ще бъде дадена пресконференция в амфитеатъра на Олимпийския музей с участието на Вула Патулиду, на която ще бъде съобщено какво следва да се направи, за да може купата на олимпийския шампион Спирос Луис да остане в родината си.

 

 

Категории: Спирос Луис олимпийски шампион маратонско бягане купа търг Christies
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus