Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Специалистите за вируса MERC

02 Май 2014 / 11:05:19  GRReporter
2282 прочитания

Силно безпокойство е предизвикала у здравните власти за появата в Гърция на корона вируса MERS, който се предава от човек на човек при близък контакт. В Гърция има потвърден един случай на мъж, дошъл от Саудитска Арабия. Гръцкият институт Пастьор издаде в четвъртък въпроси и отговори, свързани с вируса. Изразявю се безпокойство за високата смъртност. Същевременно от института твърдят, че няма ваксина, нито лекарства за предпазване от вируса.

Как се предава вирусът, какви са симптомите и ак можем да се предпазим?

 

Какво е MERS-CoV;

MERS-CoV е корона вирус, открит за първи път в Саудитска Арабия. Корона вирусите са семейство вируси, включващи както вирусите, предизвикващи общата простуда, така и този който предизвиква тежкия остър респираторен синдром SARS.

• Какви са симптомите на MERS;

Болните, заразени с MERS-CoV, имат остра инфекция на дихателната система и в много случаи пневмония, с температура, кашлица и затруднения с дишането. Много болни имат гастро-ентерологични симптоми, включително диария, както и бъбречна недостатъчност. Някои заразени обаче имат  само лека дихателна инфекция..

•MERS-CoV предава ли се от човек на човек?

MERS-CoV може да се разпространява от човек на човек при тесен контакт. Като такъв се определя: контакт между болен и грижещите се за него, както и престой в едно и също помещение с болен във фазата на инфекцията. Има случаи на предаване от болни на болничния персонал.

От къде се появява MERS-CoV;

Още не е открит първоначалният източник на вируса. Възможно е да е от животно. Освен при хора, MERS-CoV е открит и при камила в Катар, както при прилеп в Саудитска Арабия.

• Има ли причини за безпокойство?

Както на европейско, така и на световно ниво има безпокойство заради острата инфекция, която се наблюдава при заразените с MERS-CoV. Безпокойство предизвиква и фактът, че половината заразени са починали. Допълнителна причина за безпокойство е фактът, че се предава от човек на човек, излизайки от границите на Саудитска Арабия.

Как можем да се предпазим?

Според международните указания за предпазване от дихателни инфекции:

 а) мийте ръцете си със сапун и вода поне 20 секунди. Помагайте на малките деца да правят същото. Ако няма вода и сапун, използвайте дезифенктант за ръце на базата на алкохол.

б) покрийте носа и устата си с хартиена кърпичка, когато кихате или кашляте, и я изхвърлете след това.

в) избягвайте да докосвате очите си, носа си и устата си с немити ръце.

г) избягвайте тесен контакт, като целувки, обща употреба на прибори за хранене или други съдове, с болни лица.

д) почиствайте и дезифенктирайте редовно повърхностите в кухнята, вратите и играчките на децата.

Има ли ваксина?

За сега няма, правят се опити за създаването й.

Има ли други лекарства?

Няма конкретно лекарство за борба с усложненията, предизвикани от MERS-CoV.

• Има ли преглед за диагностициране?

Гръцкият институт Пастьор прави прегледи за откриване и потвърждаване на случаи на MERS-CoV.

• Какво можем да прави, за да се защитим от вируса?

Не е известен точният начина на предаване на вируса. Мерките за предпазване  са същите като при другите вирусни дихателни инфекции–избягване на тесен контакт със заразени и с лица, пътували в райони с висок риск, спазване хигиена на ръцете и на дихателната система:

Хигиена на ръцете:

•мийте ръцете си често, особено ако в къщи има болен. Хигиената на ръцете предпазва също така от предаване на инфекциите чрез докосване на замърсени повърхности или от предаване от болни на болничен персонал.

• мийте ръцете си със сапун и вода, когато са видимо мръсни. Когато не са толкова мръсни можете да ги миете или да използвате почистващи препарати, базирани на алкохол.

Хигиена на дихателната система:

•покрийте устата и носа си с медицинска маска, кърпичка или ръка, когато кашляте или кихате. Изхвърлете употребената кърпичка в затворено кошче за отпадъци веднага след употребата. След всяко кашляне или кихане мийте ръцете си.

• По време на пътуване:

1. Следете за здравето си по време на пътуване.

2. Спазвайте общи хигиенни мерки на ръцете и дихателната система

3. Избягвайте контакт с болни или заразени със симптоми на дихателна инфекция

4. Избягвайте затворените пространства.

Къде мога да се прегледам?

Ако имате температура или симптоми на инфекция на горните дихателни пътища в продължение на 14 дни след пътуването си в страна на Арабския полуостров или съседна страна, трябва да уведомите лекаря си и да го информирате за пътуването.

Категории: MERS корона вирус профилактика хигиенни мерки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus