Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Солунското метро е пред колапс

05 Септември 2012 / 15:09:14  GRReporter
1168 прочитания

Солунското метро е пред колапс, предупреждава Михалис Симас, който е главен директор на строителния консорциум поел изпълнението на проекта. Археологически проучвания на трасето са имали бюджет от 15 милиона евро и е трябвало да бъдат завършени в рамките на 8-10 месеца. Вместо това те продължават вече над пет години и струват на гръцкия данъкоплатец до момента 90 милионна евро, заявяват строителите. “Три месеца преди изтичането на първоначалния краен срок на изпълнение на проекта (октомври 2012) собствеността на земята на голяма част от станциите не е установена”, се посочва в официално писмо на Симас към министерството на транспорта и инфраструктурата.

Строителните работи по проекта на Солунското метро започват още през 1986. В този период е било изчислено, че до есента на тази година втория по големина град в Гърция ще има напълно функционираща подземна транспортна система, която ще улесни трафика в северногръцкия град. Една част от трасето бе изпълнена от фирмата “Атинско метро” АД. След нея през 2006 проекта бе възложен на строителния консорциум ΑΕΓΕΚ- IMPREGILO- ANSALDO TSF- SELI- ANSALDOBREDA, според който административните пречки и бездействието на държавата заплашват построяването на Солунското метро. От фирмата изпълнител подчертават, че времевата рамка за завършване на проекта е грубо нарушена. В период, в който 95% от работите по метрото трябва да са завършили е достигната само 24% завършеност, за която от консорциума обвиняват първия изпълнител на проекта “Атинско метро” АД.

Специалистите оценяват, че новият краен срок за пускане на метрото през ноември 2016 също остава нереалистичен. Източната част на метролинията закъснява, защото предложението за промяна в копането на тунелите не е било прието. Симас оценява, че в момента може да се продължи строежа само на депото на метрото в района на централната железопътна гара, но изграждането и на тази част остава, поради проблеми с подизпълнителите.

Солунското метро се превърна в една безкрайна сага, а солунчани често се шегуват и използват израза “когато стане готово  метрото” като синоним на невъзможни ситуации. Проектът се е оплел в мрежа създадена от държавната бюрокрация, смяната на политиките и приоритетите през различни управления и различни фирмени интереси. В резултат на това десетки години след първата копка жителите и гостите на Солун газят в прах или кал по централни улици, прескачат дупки, а търговски обекти затварят, защото пред витрините им се разбива асфалт и се копае с години.

Междувременно познатата тромавост и неефективност на държавната система се показва в целия си блясък. Един от примерите е изграждането на спирката Аия София. Нейното строителство по първоначален план е трябвало да се завърши за 4,5 години. Нейното построяване обаче е отнело 10 години и двойно повече средства. Друг пример може да се даде със спирките Патрикос Аналипси, които имат значителни строителни нередности, се казва в доклада на Михалис Симас. Той настоява, че консорциумът, който е поел довършването на проекта е заварил много по-различна ситуация в състоянието на обекта от първоначално договореното, което заплашва крайния резултат.

Категории: метро Солун проект закъснение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus