Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Солунските магазини ще работят по празниците на съседните страни

19 Ноември 2013 / 17:11:42  Анастасия Балездрова
1251 прочитания

Общината в Солун подготвя мерки за стимулирането на шопинг туризма, заяви кметът на града Янис Бутарис за GRReporter. Той разкритикува решението на министерството, по силата на което областните управления решават за това колко недели в годината ще работят магазините във всеки регион. Според Янис Бутарис решението следва да се приема от всяка община.

„Според решението на нашата областна управа магазините в Солун ще работят 10 недели в годината. Нашето предложение е те да се увеличат според почивните дни в съседните държави, за да могат хората от България, Албания, Македония и другите страни, които могат да пристигнат в Солун буквално за 2-3 часа да идват и пазаруват безпрепятствено. Идеята ни е да видим кога се почива там и да въведем необходимите промени в работното време на магазините през конкретните уикенди. Почивният ден на служителите ще може да се компенсира в понеделник или някой друг делничен ден”.

По думите на Бутарис шопинг туризмът в Солун се развива добре и затова трябва да бъдат предприети действия за неговото разрастване.

„Другата страна на въпроса е начинът, по който туристите могат да посетят града. В момента това е възможно само с личен автомобил или автобус. Например, от Скопие всеки ден пристигат по четири автобуса и всичките са пълни. От общината дискутираме с железниците ОСЕ да бъде възстановена железопътната връзка със София, след това със Скопие и Белград и после с Истанбул, така че да се улеснят пътниците. Ние не сме в състояние да определим кога ще се извършват тези маршрути, но можем да упражним натиск, за да бъдат създадени”.

Янис Бутарис каза още, че няколко нискотарифни авиокомпании като RyanAir, Easy Jet, Air Berlinсе, Astra и други се интересуват да извършват полети към и от солунското летище. Засега е установена самолетна връзка  с различни руски градове, която включва 38 полета в седмицата.    

Категории: Общество Солун шопинг туризъм магазини работа в неделя Янис Бутарис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus