Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Солун обединява младежите в Европа срещу ксенофобията и расизма

19 Ноември 2013 / 20:11:01  Анастасия Балездрова
1119 прочитания

След няколко дни Солун ще бъде официално обявен за младежка столица на Европа през 2014. Кандидатурата на втория по големина гръцки град е била одобрена въпреки и в разгара на тежката икономическа криза през ноември 2011.

„Солун бе избран преди всичко за начина, по който избрахме дейностите, които ще се проведат”, посочи заместник-кметът на града Мария Пасхалиду, която е отговорна за проекта. Тя разказа, че изборът е бил направен от младежите в града със съдействието на около 50 неправителствени организации.

„Целта ни беше и продължава да е не да караме хората да правят неща, а да им предоставим почва те да са тези, които ще предприемат действия. И това не е никак лесно”, допълни кметът Янис Бутарис. По думите му изборът на Солун за европейска столица на младежта е една възможност за града да промени своя облик.

„В Солун живеят около 120 000 младежи на възраст от 18 до 25 години, много от тях са студенти и всички се движат в ядрото на града, където могат да изявят своя талант. Като община искаме цялата тази организация да остави нещо на града”, каза още Бутарис.

Програмата на мероприятията е разделена на 12 части, които съвпадат с броя на буквите в името на града Thessaloniki и месеците в годината. В техните рамки Солун ще бъде посетен от младежи от целия свят, които ще участват в научни, културни и спортни дейности.

Организаторите посочиха, че бюджетът за тях ще бъде покрит почти изцяло от частни компании и организации. Те не предоставят парични суми на общината, а поемат организирането на различните мероприятия. До момента от бюджета на общината са били използвани едва 2 000 евро. В същото време поетите от сътрудниците в програмата дейности са с бюджет от около 900 000 евро.

Едно от посланията, които организаторите искат да комуникират към младежите е свързано с ширещата се напоследък в много страни ксенофобия. „Сред младите хора, които ще бъдат наградени за своите способности и талант ще обърнем особено внимание на имигрантите. Ние не се интересуваме дали тези деца са родени и израснали или пък са дошли в Солун на някаква възраст. От момента, в който живеят там, те имат равни права с останалите що се отнася до услугите, които общината осигурява,” каза говорителят на организацията от страна на общината Бабис Папайоану.

Една от дейностите в тази насока ще бъде преименуването на един от парковете в града в „парк на нациите”, като не е изключено на откриването да присъства генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

Логото на програмата носи подобно послание. „То свързва миналото с бъдещето. Прическата напомня за тези на съвременните младежи, като в същото време наподобява и на шлем от древността. Лицето е тъмно на цвят, именно защото искахме да подчертаем усилията си за преборването на ксенофобията и расизма. Паралелно с това обаче прилича и на стара глинена делва”, разказа Мария Пасхалиду.

По екологични и финансови съображения няма да бъдат разпечатани никакви материали на хартиен носител. Така или иначе за всички сбирки във връзка с организацията младежите използват социалната мрежа Facebook. Освен от сайта www.thessaloniki2014.gr информацията за програмата и дейностите се очаква да бъде достъпна и чрез апликации за мобилни телефони и компютри след няколко дни. 

Категории: Общество младежи младежка столица на Европа 2014 Солун ксенофобия таланти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus