Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Социалните протести продължават

27 Септември 2012 / 18:09:55  Анастасия Балездрова
1414 прочитания

 

Протести и сблъсъци белязаха деня след вчерашната общогръцка стачка. Най-нажежена бе обстановката на протеста на инвалидите. Те се събраха на площад Омония и след това проведоха шествие към парламента. В протеста участваха хора с различни увреждания с и без инвалидни колички, както и деца с техните родители и придружители.

На улицата пред парламента ги очакваше кордон от полицаи – членове на отрядите за защита на реда. Те стояха пред двата полицейски автобуса, които преграждаха булевард Василисис Софияс.

Когато шествието пристигна една група от представители на различни сдружения на инвалидите влезе в парламента, за да предаде протестна нота срещу новите икономически мерки. Заслужава да се отбележи, че според източници помощите за инвалидите няма да бъдат включени в бюджетните съкращения, които се очаква да бъдат обявени всеки момент.

Както във всички протести, така и на този членовете на комунистическия синдикат ПАМЕ стояха отделени от останалите демонстранти. Те викаха познатите революционни лозунги, докато в един момент не призоваха членовете си да се строят зад голямото им пано. След това потеглиха напред към полицаите. Слепци и хора в колички се изправиха пред органите на реда, където един от офицерите от охраната на парламента им съобщи, че тяхната отделна делегация няма да бъде приета в парламента. Тогава започнаха да протестират и да блъскат полицаите. След 2-3 минути те успяха да пробият полицейския кордон и да блокират входа на парламента.

Там пристигна веднага един отряд за борба с масовите безредици. Един младеж започна да крещи на един от тях и да го обвинява, че по време на сблъсъците е ударил един човек в инвалидна количка. Последвала малка суматоха, но останалата част от протеста продължи мирно. След това техните водачи заявиха, че в началото на октомври ще организират нова демонстрация.

 

В същото време течеше протестът на служителите на министерството на финансите и данъчните управления, които провеждат 48-часова стачка днес и в петък. Над 300 души се събраха на площад Кораи и след това се отправиха към министерството на финансите. Разположените около сградата полицаи не им позволиха да доближат и протестиращите се принудиха да отидат пред друга сграда, в която се помещават служби на министерството.

Техни представители се срещнаха със заместник-министъра на финансите Георгиос Мавраганис, пред който изложиха своите искания: „Да бъдат премахнати несправедливите данъци, да престане закриването на служби, да няма режим на трудов резерв, уволнения и намаления на заплатите”. И на този митинг най-дейни бяха членовете на комунистическия синдикат ПАМЕ.

Протестите започнаха от рано сутринта. Синдикалните организации на полицията организираха митинги пред партийните централи на трите партии, които участват в правителствената коалиция – Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица. Те протестираха срещу орязването на заплатите им, което е част от новите строги икономически мерки.

Малко по-късно университетски преподаватели и студенти образуваха жива верига около централната сграда на Атинския университет. Те протестираха срещу намаленото финансиране на висшето образование и други промени, които въведе гласуваният през 2011 рамков закон.

В протеста взе участие и ректорът на университета Теодорос Пелегринис, който заяви, че въпреки значението на висшето образование за обществото, „то често е насочено срещу нас. Затова е необходимо да се борим, за да можем да продължим работата си нормално”. Присъстващите преподаватели се обявиха срещу очакваното орязване на техните заплати.

Категории: Общество протести инвалиди полици университетски преподаватели данъчни управления
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus