Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Смог и висока концентрация на прахови частици в гръцките градове

24 Декември 2013 / 13:12:36  GRReporter
1728 прочитания

Гъстият дим, покрил отново градовете в Гърция, както и фактът, че много домакинства са намалили до минимум разходите си за отопление с нафта, и търсят алтернативни решения, за да се отопляват, предизвика нови размисли в правителството и особено във финансовото министерство. Проблемът трудно ще бъде решен с помощите за отопление и влизането в сила на наредбата за предоставяне на безплатен ток на социално слабите в дните с висока концентрация на прахови частици в градовете.

Вчера 41 депутати от Нова демокрация, т.е. една трета от парламентарната група на партията, внесоха запитване до финансовия министър Янес Стурнарас с искане да бъде върната намалената данъчна ставка за горивото за отопление. 24 часа преди това заместник-министърът на финансите Христос Стайкурас бе казал, че «замисленото намаляване на специалния потребителски данък можеше да увеличи потреблението на гориво за отопление, да се отрази положително на околната среда и здравето на гражданите, а едновременно с това да увеличи държавните приходи». Стайкурас добави обаче, че «за съжаление партньорите не са се сглъсили, защото са сметнали, че миналият зимен период не е бил представителен, поради меките климатични условия, а Тройката може би не беше готова да приеме трето намаление на данъчните ставки в рамките на една и съща година, след намаляването на специалния единен данък върху недвижимите имоти с 15% и на ДДС в ресторантьорството».

След съобщението на Стайкурас, в съчетание с питането на депутатите, възниква въпросът дали изобщо правителството смята да пристъпи към намаляване на данъчната ставка на нафтата за отопление и то в рамките на зимния период. Близки сътрудници на премиера Андонис Самарас отбелязаха, че „фронтовете“, които може да открие правителството, са ограничени, след едностранните му действия по отношение на ДДС в ресторантьорството, по въпроса с принудителната продажба на ипотекирани жилища на банковите длъжници, и при данъка върху недвижимите имоти. Все пак те не изключиха възможността в бъдеще въпросът да бъде обсъден отново.

Вчерашното запитване за специалния потребителски данък върху горивото за отопление бе поредната масова инициатива на депутатите от Нова демокрация, подобна на тези, свързани със същия проблем или с данъка върху недвижимите имоти. По отношение на политическите характеристики на тази инициатива, оглавявана от Еврипидис Стилианидис, следва да се отбележи, че тя е подписана предимно от депутати от провинцията. От всичките 41, само четирима са от Атина, Пирея и Солун.

В текста на запитването се оспорват директно аргументите на финансовото министерство, а депутатите се позовават на изследване, извършено от Организацията за финансови и индустриални проучвания, според което от 2009 приходите (от специалния потребителски данък + ДДС) не отбелязват значителна промяна – през  2009 са били в размер на 419 милиона евро, а през 2013 – 495 милиона евро, т.е. увеличили са се със 76 милиона евро. Ако обаче от тях бъдат извадени разходите за помощи за отопление, излиза, че приходите на държавата от горивото за отопление са намалели в сравнение с 2009 с 4 милиона евро! По отношение на потреблението в същото изследване се отбелязва, че потреблението на нафта за отопление е намаляло драстично от 3 894 803 тона през 2009 до 868 415 тона през 2013.

Действия за справяне със замърсяването с прахови частици

Министерствата на околната среда и здравеопазването се намират на крачка от стартирането на наредбата за предоставяне на безплатен ток на имащите право на помощи за отопление в дните с висока концентрация на прахови частици в Солун и Янина, тъй като в тези два града бяха отчетени особено високи концентрации на прахови частици в атмосферата, надхвърлили в даден момент 150 микрограма на кубичен метър.

Вчера в свое изявление здравният министър Адонис Георгиадис поясни, че общото министерско решение за справяне с проблема вече е подписано, и следва да бъде публикувано в Държавен вестник. То предвижда три етапа на „готовност“ и действие от страна на държавата в зависимост от това доколко е влошено състоянието на атмосферата.

Първият етап се задейства, когато концентрацията на прахови частици във въздуха варира между 76 и 100 микрограма на кубичен метър като средна дневна стойност, и предвижда издаването на препоръки към гражданите да прекратят за два-три дни използването на камини. Както поясни министър Георгиадис, препоръката се отнася за «ненужното използване», а не за използването на камини от хора, които нямат друг източник на отопление.

Вторият етап влиза в действие, когато концентрацията на прахови частици във въздуха варира между 100 и 150 микрограма на кубичен метър като средна дневна стойност, и предвижда прекъсването на отоплението на обшествени сгради и дори временното спиране на движението на товарни автомобили.

Категории: смог замърсяване прахови частици министерство на здравеопазването
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus