Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Слаб синдикален протест в навечерието на годишнината от бунта в атинската Политехника

14 Ноември 2013 / 19:11:35  Анастасия Балездрова
767 прочитания

Днешният протест, организиран от синдиката на служителите в държавния сектор АДЕДИ събра по-малко от 3 000 участници в Атина. По решение на професионалната организация работещите във всички видове държавни институции преустановиха работа от 12:00 до края на работното време в знак на протест срещу режима на мобилност и готвените съкращения на персонал.

Митингът на протестиращите се проведе пред сградата на Атинския университет. В него участваха бивши служители на държавните радио и телевизия ЕРТ, административни служители в университетите, членове на синдиката на учителите в средните училища и на служителите в общините, студенти и ученици.  Няколко метра по-надолу, пред министерството на вътрешните работи протестираха училищни пазачи, които са преминали в режим на мобилност.

Техният протест започна по-рано, малко преди началото на срещата между министрите на вътрешните работи Янис Михелакис и административната реформа Кириакос Мицотакис с ръководството на Асоциацията на общините в Гърция. Когато вторият от членовете на кабинета пристигна бе нападнат словесно от един от протестиращите, но случаят не предизвика никакво напрежение. 50-те демонстранти останаха пред входа на ведомството до края на срещата, след което представители на синдиката на общинските служители поискаха и успяха да се срещнат с министъра на вътрешните работи, за да говорят с него за режима на мобилност.

Малко по-рано Янис Михелакис бе обявил позитивния край на дискусията с представителите на органите за местно самоуправление.  По думите му от Асоциацията на гръцките общини са приели да съдействат за ускоряването на процедурите около доброволното преместване на служителите от една община в друга. Според нейния председател и кмет на община Калитеа в Атина Костас Аскунис, досега този процес отнема почти 14 месеца. Той допълни, че по този начин ще бъде решен проблемът с обслужването на общините, където има липса на персонал. В тях се очаква да бъдат изпратени служители от общини, където служителите са повече от необходимия брой.

Малко по-късно училищните пазачи се присъединиха към присъстващите на митинга пред университета и заедно потеглиха на шествие към парламента. Те викаха лозунги срещу правителството, режима на мобилност и съкращенията в държавния сектор. Бившите служители на ЕРТ водеха шествието и скандираха лозунга: „ЕРТ ще продължи да работи и ще е гласът на всеки борец”. До тях, но без да се слеят с по-голямото шествие срещу същите неща протестираха около 50 членове и поддръжници на комунистическия синдикат ПАМЕ.

Протестиращите преминаха пред министерството на финансите и парламента, след което останаха за около два часа пред блокирания от полицейски автобуси и ограден от десетки членове на отрядите за борба с масовите безредици вход на парламента.

В същото време вече започнаха приготовленията за отбелязването на  40-та годишнина от събитията в атинския Политехнически факултет. Те започват от четвъртък вечерта с концерт на оркестър „Микис Теодоракис”, който организират пред историческата стара сграда на факултета стачкуващите административни служители и бившите служители на ЕРТ. От сутринта в петък до неделя на обяд ще се проведе поклонението пред паметника на жертвите на бунта, който се намира в двора на сградата. Както всяка година, вратите ще се затварят вечер, а охраната ще поемат студентите и техните преподаватели. Традиционното протестно шествие към посолството на САЩ ще започне в 15:00 в неделя.

По време на тридневните мероприятия Атина ще се охранява от 7 000 – 8 000 полицаи. Част от тях ще бъдат разположени по целия маршрут на шествието от Политехниката до американското посолство, както и около останалите висши учебни заведения.

Властите ще бъдат нащрек за вероятността част от протестиращите да се отделят от останалите при пристигането пред посолството и да поемат към сградата на бившата ЕРТ в предградието Агия Параскеви. С оглед на тази възможност ще бъде увеличено полицейското присъствие както в сградата на държавните радио и телевизия, така и около офиса на Златна зора, който се намира наблизо.

Прокуратурата в Атина ще е на 24-часово разположение, а полицейските органи ще бъдат призовани да не покажат никаква толерантност към размирици. За тази цел ще имат правото да привикват за справка съмнителни лица.

Мерките ще започнат да се прилагат в петък сутринта в региона на центъра, който се определя от булевард Алексадрас, улица Патисион, улица Стадиу, булевард Василисис Софияс и околните им по-малки улици. 

Категории: Общество протест режим на мобилност атинска Политехника годишнина полицейски мерки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus