Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Скокът в престъпността води до саморазправа

08 Юни 2012 / 12:06:04  GRReporter
1061 прочитания

В рамките на само 24 часа един 15-годишен ученик бе похитен и един 25-годишен студент уби мъж, опитал се да ограби дома му. Двата случая са повече от показатени за размерите, които придоби престъпността в Гърция през последните месеци.

Според статистиката всеки час в Гърция се извършва един обир и 11 кражби и нахлувания в домове на граждани. На всеки два дни се отчита по едно убийство. Засилването на престъпността увеличава чувството за страх и несигурност у хората, много от които са убедени, че саморазправата е единственото останало решение на проблема.

Въпреки черната статистика, все пак сполучливо приключи случаят с отвличането на един 15-годишен ученик от Халкида. Той бе освободен от своите похитители малко след 22:00 снощи, 12 часа след отвличането си.

Според полицията момчето излязло от дома си малко след 08:00 и се отправило към училището, в което учи. Малко преди да стигне ученикът бил придърпан в бял микробус от няколко души. Жители на района твърдят, че са го чули да вика „помощ”, но никой от тях не успял да се притече навреме.

Източници твърдят, че похитителите са се обадили в дома на жертвата си четири пъти, като още при първото обаждане са поискали откуп в размер на 3 милиона евро. Според друга непотвърдена информация те поискали бащата на похитеното момче, който е директор на банков филиал в Халкида да им даде кодовете на банкови сметки.

До момента информацията, която предоставя полицията е оскъдна, защото похитителите все още се издирват. Полицейски източници твърдят, че при четвъртото обаждане те са разбрали, че властите се намират много близо до тяхното разкриване, затова и са предали жертвата си. Според същата информация от полицията са засекли сигнал от мобилен телефон, за откриването на който е издадена прокурорска заповед. Властите смятат, че след този ход похитителите ще бъдат разкрити.

В същото време пред прокурора се яви 24-годишеният студент от атинското предградие Пеания, който застреля един 43-годишен мъж от албански произход в опита му да извърши обир в дома му.

Според официалното съобщение на полицията всичко започнало в 02:50 в четвъртък, когато двама мъже с покрити лица се опитали да проникнат в една къща. Нейните обитатели обаче ги усетили, запалили външното осветление и започнали да викат и по този начин принудили нападатели да избягат.

Десет минути по-късно те се опитали да проникнат в друга къща, съвсем близо до първата. И в този случай обаче съседите ги усетили и след кратка схватка ги принудили да си отидат.

В съобщението на полицията се посочва, че в 03:05 е постъпило обаждане на телефона за спешна помощ. Веднага към мястото потеглили пет патрулки със съответния екипаж. Полицаите провели проверка, която продължила повече от половин час, без обаче да успеят да открият нападателите.

В 03:50, малко след като патрулките заминали двамата мъже се опитали да нахлуят в трета къща, близо до предишните две. Собственикът и съседите отново ги усетили и започнали да ги преследват. „В резултат един 24-годишен младеж, в чийто дом нападателите се опитали да проникнат по-рано прострелял смъртно с ловна пушка един от мъжете (43-годишен албански гражданин)”.

Вторият нападател, също от Албания, на 52 години се предал на полицията.

Днес около 200 жители на Пеания очакваха отвеждането на 25-годишния младеж в съда и го посрещнаха с ръкопляскания и викове „невинен”.

Още вчера кметът Янис Даварис заяви, че всички жители и общината застават на страната на студента. Той посочи, че студентът е видял нападателите да заплашват майка му с нож с цел да я заставят да обезвреди алармената система на къщата. Според кмета те са нахлули в дома на младежа два пъти в кратък срок от време.   

Адвокатът му пък заяви, че клиентът му нямал намерение да убие нападателя, „а само да го догони и залови”. Той описа случката по следния начин: „Къщата на семейството на клиента ми е на две нива. На приземния етаж е спяла майката, а на горния – бащата и двамата синове. 25-годишният студент се събудил от шума на алармената система. Когато слязъл видял единия двамата нападатели, чиито лица били скрити с маски да заплашва майка му с нож, който бил опрял в шията й. Другият до него държал железен лост. Чул ги да искат настоятелно от майката да има даде парти и бижута. В крайна сметка грабнали една чанта и избягали”.

Според адвоката младежът запомнил облеклото на нападателите и заедно с други съседи започнали да ги търсят, докато течала и полицейската проверка. „Петнадесет минути по-късно мадежът чул изстрел от оръжието на друг съсед, който стрелял във въздуха, за да уплаши нападателите, като в същото време викал за помощ. Той помислил, че нападателите са застреляли някого и когато ги видял да бягат започнал да ги преследва”.

Прострелването той обясни по следния начин: „Държал е ловна карабина и пръстът му се е намирал в спусъка. Докато бягал оръжието гръмнало и 45-годишният нападател бил прострелян”.

Преди малко стана ясно, че срещу младежа е било повдигнато обвинение за предумишлено убийство в състояние на силно психическо напрежение.

Категории: Общество престъпност отвличане убийство обир нападатели
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus