Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Скирос става дестинация за орнитоложки туризъм

23 Май 2014 / 18:05:45  Анастасия Балездрова
1724 прочитания

Ако по време на лятната си почивка искате да комбинирате море и разходки в не особено високи, но все пак планински региони, Скирос е вашият остров. Заобиколен от водите на Егейско море, в сърцевината си той напомня повече на пейзаж от континенталната част на Гърция, отколкото на къс земя някъде в морето.

Скирос е дом на много и различни видове растения и животни. По трудно достъпните скалисти места природолюбителите могат да намерят различни редки ендемични растения, някои от които растат само тук. Характерни са също малките гори от ниски кленови дървета от типа Acer sempervirens, които растат в овразите и деретата на планина Кохилас в южната част на Скирос.

Но това, което прави природата на острова още по-богата са различните видове морски и прелетни птици, много от които са защитени видове. На необитаемите малки островчета около Скирос и на островчето Скиропула живеят и се размножават защитени видове птици като среден корморан (Phalacrocorax aristotelis desmarestii),  средиземноморска чайка (Larus audouinii), обикновен буревестник (Puffinus Yelkouan) и жълтоклюн буревестник (Calonectrisdiomedea).

Най-известният обитател на стръмните скали на планината Кохилас и околните островчета обаче е средиземноморският сокол (Falco eleonorae). Този прелетен вид сокол е световно застрашен вид и Гърция се смята за най-важната страна във връзка с неговото опазване и оцеляване. И това понеже гръцките острови в Егейско море приютяват 85 на сто от световната популация на вида.

Остров Скирос е домът на най-голямата колония на средиземноморския сокол, която включва повече от 1 000 двойки. Те пристигат в Скирос през април, а през септември отлитат отново към източна Африка и най-вече към остров Мадагаскар.

От пристигането им до края на юли соколите могат да бъдат наблюдавани свободно привечер, когато кръстосват небето над Скирос, за да намерят храна, която се състои от големи насекоми. След това започва размножителния период, по време на който птиците се оттеглят в стръмните скали и брегове, за да предпазят малките си и тогава започват да се хранят с малки прелетни птици.

Много от птиците и останалите представители на дивата природа са защитени от програмата Skyros Life Project, която е част от европейската мрежа Natura 2000.

„През първите няколко години на програмата регистрирахме над 106 вида птици, сред които са и прелетните видове. След това бяха създадени специални екотуристически маршрути с фокус върху орнитоложкия туризъм”, разказа за GRReporter координаторката на програмата Хрисанти Зигояни.

По думите й през последните две години островът привлича все повече групи от посетители, чието хоби е да наблюдават птици.

Наблюдателите на птици могат да бъдат разпознати от километри. С шапки на главите и стативи с професионални фотоапарати, камери и бинокли в ръце те се движат тихо и предпазливо, за да не уплашат обекта на своите наблюдения.

GRReporter се срещна с група почитатели на птиците от Великобритания, които прекарваха последния ден от обиколката си в Скирос. „Природата тук е много богата и определено много интересна за хора от страни като Великобритания, където няма такова изобилие на птици, пеперуди и други представители на дивата природа. Островът е голям, но слабата растителност в южната му част позволява на посетителите да видят много видове птици на едно място”, заяви техният екскурзовод Филип Нот.

Той обикновено се движи по-напред от останалите и се опитва да открие поредната птица. Когато направи знак, групата около 10 души вдига скъпото си оборудване и започва да наблюдава, снима и коментира нейните вид, окраска и поведение.

Според Хрисанти орнитоложкия туризъм в Скирос предстои да се развива, като се има предвид, че съседният остров Лесвос, където изобилието от видове е в пъти по-голямо всяка година посреща между три и четири хиляди наблюдатели на птици.

Категории: ОбществоПътешествияКомпании орнитоложки туризъм Скирос птици средиземноморски сокол
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus