Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сиви облаци и лошо настроение на Богоявление

06 Януари 2012 / 15:01:27  Виктория Миндова
1134 прочитания

Никос на 14 години бе момчето, което улови кръста на Богоявление във водите на басейна на Националния спортен съюз в Атина. “Пожелавам хубава година на всички”, каза детето, което беше леко смутено от фотокамерите насочени към него. Сред 15 деца на възраст между единайсет и четиринайсет години той се оказа най-бърз и ловък. След като Никос улови кръста, той го целуна и го предаде на другите деца. Те на свой ред го целунаха, както повелява традицията за здраве и успехи през годината. Родителите и останалите наблюдатели поздравиха шумно успеха на децата и ги посрещнаха с бурни аплодисменти след като излязоха от водата.

На церемонията присъстваха кметът на столицата Георгиос Каминис, министърът на образованието Ана Диамандопулу, депутатът от Нова Демокрация Еврипидис Стилианидис и други официални гости.

За разлика от други години този шести януари беше съпроводен от облаци, силен вятър и ситен дъжд. Децата студуваха докато попът освещаваше водите на басейна, а полицаите от общинската служба на реда си държаха шапките, за да не ги духне вятъра.

Християнският празник беше помрачен освен лошото време от едно събитие, което последва след края на честването на Богоявление. След като Георгиос Каминис даде отличие за ловкостта на млкия Никос, официалните гости и политиците започнаха да се оттеглят от тържествената трибуна един по един и се запътиха към изхода на открития двор на Националния спортен съюз. Общинските полицаи избутаха обикновенните граждани по краищата на оградата, за да излезе кметът и останалите политически представители. Отпред на улицата ги чакаше неприятна изненада.

Официалните представители бяха посрещнати с викове и освирквания от около 10 души. Те държаха плакат с надпис: “Безработицата може да навреди сериозно на вашето здраве” и подвикваха “Не ви е срам! Съсипахте държавата, а сега се каните и да я разпродадете!! Къде са парите?”. Протестиращите бяха ядни и огорчени, но не и агресивни. Представителите на правителството, общинските власти и на останалите политически сили минаха покрай тях сякаш недоволните бяха прозрачни и с изключен звук.

Някъде в тълпата от хора отзад се чуха ръкопляскания в знак на подкрепа на символичния протест за сегашната ситуация на Гърция. Други подвикваха “Престанете да помрачавате празника”. Гордостта от смелостта на малките плувци, която всички присъстващи споделиха преди момент беше изчезнала. Едно малко момиченце, което беше довло с родителите си да види как се вади кръста от водата при Богоявление попита баща си “Татко, защо тези лелички викат?”, като сочеше протестиращите. Той й отвърна, че са загубили нещо и сега са ядосани и се опитват да си го върнат. 

Категории: Общество Богоявление Каминис протести
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus