Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Системи за отопление, с които ще спестите електроенергия

21 Октомври 2014 / 16:10:58  GRReporter
864 прочитания

На прага на зимния сезон и предвид проблемите, възникнали през последните години вследствие на икономическата криза, един от които е увеличената цена на горивата, би било добре да представим възможностите за безопасно, здравословно и икономично отопление.

50% - 70% от общото потребление на електроенергия в сградите се дължи на отоплението. Най-често срещаната отоплителна система е използването на котел, работещ с природен газ  или нафта.

70% от сградите в Гърция са построени преди 1980, докато едва от 1990 се прилагат правилно изискванията за термоизолация. В резултат на това са налице увеличени загуби на енегрия от стените, прозорците и вратите, покрива и подовете на сградите.

Също така в много от случаите котлите са стари, с ниска ефективност, а  помещенията, където се намират те, не се проветряват достатъчно. Вследствие на това освен разхищаването на енергия, налице е и увеличена опасност от задушаване от въглеродния окис.

Освен всичко останало, сериозен проблем представлява лошата или недостатъчна поддръжка на отоплителните инсталации, поради финансови затруднения, или поради липса на съгласие между обитателите на кооперациите.

В резултат на всичко това гражданите или използват минимално и погрешно системите за отопление, или избират съвършено неподходящи, а понякога и опасни за здравето и живота им, отоплителни системи, на което за съжаление през последните години станахме свидетели. Едновременно с това, различни тарикати са намерили начин да продават различни отоплителни системи с неизвестен произход, възможности и качество, мамейки гражданите с погрешна информация.

Съвети за икономисване на електроенергия при отопляването на помещения

За да се спести електроенергия, но и да се постигне термичен комфорт, загубите на топлина трябва да се ограничат до корпуса и отворите по сградата. Това може да се постигне с термоизолация и поставянето на двойни енергийни термоизолационни рамки.

Също така, ако имате финансова възможност, трябва да проверите дали можете да смените старите и неефективни системи с нови, с по-висока ефективност.

Най-икономичните системи за отопление са следните, подредени по ред на важност:  термопомпите (напр. самостоятелни климатици) с висока енергийна ефективност (енергиен клас Α или по-висок), котлите, работещи с биомаса (не печки или камини, особено откритите) и котлите, работещи с природен газ (особено кондензационните котли).

Най-скъпите системи за отопление са камините от открит тип, електрическите котли и всички видове отоплителни електроуреди, които са подходящи само за отделна стая, но не и за общото отопляване на целия апартамент или сграда.

Ако замените страрите котли с нови, с по-висока ефективност (на нафта, природен газ или биомаса), можете да спестите до 20% от енергията.

Ако смените вида гориво (природен газ или биомаса), можете да постигнете още 5% икономисване на енергията, а в някои случаи и над 50% спестяване на средства.

Всичко това обаче изисква инвестиране на средства и подходящо информиране. Що се отнася до информирането, гражданите могат да се обръщат към инженери и енергийни инспектори, а за финансиране на дейностите могат да проверят възможностите за включване в програмата „Икономисване по домовете“, където могат да бъдат субсидирани с до 70% от стойността на извършените дейности.

Извън горепосочените факти, трябва да имаме предвид и следните положения, свързани с нулева или ниска стойност на енергиен разход:

  • Ако има самостоятелно отопление, термостатът трябва да бъде поставян на около 20°C. За всеки градус в повече се консумира до 7% повече енергия.
  • Поставянето на автоматични устройства, като например система за компенсация, термостатни вентили и др., може да донесе значително спестяване на енергия и средства до 20% - 30%.
  • Отоплителните тела не бива да се покриват, нито да се закриват с мебели, защото така намалява значително тяхната ефективност.
  • Помещенията не бива да се проветряват прекалено. Половин – един час на ден е достатъчно.
  • Капаците на прозорците през студените зимни нощи трябва да остават затворени, за да се запазва топлината в помещението.
  • Препоръчително е да се използва слънчевата светлина за отопляване на сградата, като се позволява на слънчевите лъчи да влизат през южните прозорци.
  • При всички случаи за да функционира добре една отоплителна система, тя трябва да минава преглед поне веднъж годишно от сертифициран специалист, който издава удостоверение за поддръжката въз основа на съществуващото законодателство, като измерва степента на ефективност, съдържанието на въгрероден окис и въглероден двуокис, както и на други параметри.
  • С правилната поддръжка на отоплителните инсталации се постига минимум 5% спестяване на енергия, като едновроменно с това се осигурява гладкото, безопасно и здравословно функциониране на системите.

 

 

Категории: отоплителни инсталации икономисване на енергия газови котли биомаса
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus