Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Синдикатът на учителите: Изпитите за влизане в образцовите училища са социален расизъм

02 Април 2013 / 17:04:18  Анастасия Балездрова
930 прочитания

Както казват много коментатори, думата „реформа” не е от най-обичаните в Гърция. Образователният сектор не прави разлика. Нещо повече - както пролича през последните две години заетите в него са готови да прибегнат до особено крайни стачни действия, за да не позволят каквато и да е промяна.

След като планът за реформа във висшето образование „Атина” беше гласуван въпреки сериозния отпор, сега дойде ред на синдикалистите в училищата да се възпротивят. Този път причината е решението на министерството на образованието да въведе изпити за влизане в образцовите - експериментални средни общообразователни училища, както и изпити в края на учебната година.

Гръцката федерация на преподавателите в средните държавни училища ОЛМЕ реагира незабавно, осъди това решение и обвини министерството, че с него преобръща плановете на учениците и техните семейства.

„С налагането на крайна форма на отличие се прави опит за разделение между учениците, които учат по един и същ начин. Той може да бъде определен донякъде и като расистки, защото внася промяна в училищната среда с налагането на 2-часов изпит със съмнително качество, който няма нищо общо със същността и целите на държавното училище”.

GRReporter се свърза с Ангелики Фатуру – член на управителния съвет на федерацията. Тя изложи аргументите на синдикалистите и беше повече от категорична за тяхната правота.

„Нашето мнение е, че учениците трябва да бъдат избирани чрез жребий. В противен случай училището вече няма да е експериментално. В действителност министерството иска да създаде училища за отличници. Ние сме напълно против тези планове.

Експерименталните училища трябва да бъдат това, което подсказва наименованието им. В тях да учи случайно избраната част от обществото и науката да експериментира върху нея, а не върху най-отличните сред отличниците. Такова експериментиране няма да има никакъв смисъл”.

Ангелики Фатуру подчерта, че федерацията е напълно против съществуването на приемни изпити в средните училища и в подкрепа на позицията си заяви, че това е неуспяла в световен план практика.

„Не трябва да има училища за отличници. Целта ни трябва да е всички училища да бъдат отлични. Така или иначе смятаме, че училищата за отличници не са успешни никъде по света. Имаме данни за неуспеха на такива училища във Великобритания, САЩ и други държави. Съществуват данни, които показат как се развива един ученик, който влиза в училище за отличници, без да има необходимата културна и икономическа подкрепа от своето семейство”.

Синдикалистите се съпротивяват и срещу намерението на министерството да въведе система за оценяване на работата на преподавателите. Според тях оценяването има за цел да улесни и ускори потенциалните уволнения и със сигурност не отчитат никаква полза за качеството на работата.

„Също сме против. Смятаме, че това е една мярка, която няма нищо общо с оценяването на работата ни. Това е една строга йерархична система за контрол на преподавателите, която има за цел да оправдае уволненията и пълното им подчинение на директорите, инспекторите и министерството. Искат преподаватели с наведени глави, подчинени държавни служители, които да са съгласни с всичко, да нямат педагогическа свобода.

Мярката в никакъв случай не цели подобряване на образованието. Ако това беше така нямаше да намалят бюджета за училищата с 67 на сто, в резултат на което много от тях не могат да си позволят дори нафтата за отопление и нямаше да намалят персонала толкова драстично. Два месеца преди края на учебната година в средните училища продължават да не достигат 1 600 преподаватели. Много учебни предмети са останали назад или изобщо не са били преподавани в някои училища.

Държавните училища се намират в състояние на пълна разруха. Една от целите на политиката на Тройката и правителствата, които я следват е именно този: разрушението на държавното образование и пълното комерсиализиране на образованието, както и на здравеопазването”, допълни синдикалистката.

Категории: Общество експериментални-образцови училища приемни изпити синдикати преподаватели
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus