Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Силен вятър в Северна Гърция

24 Септември 2014 / 10:09:20  GRReporter
1067 прочитания

Есента започна рязко в Солун и Халкидики и за малко не отне живота на двама туристи. В ранния следобед във вторник в оперативния център на министерството на корабоплаването е бил получен сигнал за мъж, чийто живот е заплашен от силния вятър в морето край Посиди. Според метеорологичната служба скоростта на вятъра в региона е била 7 по скалата на Бофорт.

Мъжът управлявал кайтсърф и високите вълни го дърпали навътре в морето. Друг мъж с воден джет се опитал да стигне до него и да му помогне, но съдът получил механична повреда и в резултат на това също се озовал в бушуващото море.

Мъжете са били открити малко след 19:00 и издърпани с хеликоптер "Супер пума". В спасителната акция са участвали и два рибарски кораба, които се намирали в региона. От Бреговата охрана е бил подаден сигнал за съдействие и към намиращ се наблизо танкер.

Силният вятър в Солун предизвика щети на автомобили, събори дървета и прекъсна електричеството на много места в града и околните селища. От Противопожарната служба съобщиха, че са получили 50 сигнала за съдействие в преместването на дървета и в 10 случая на отнесени от вятъра табели, навеси и тенти. Паднали дървета са предизвикали леки щети на паркирани на улицата автомобили. Проблеми с паднали дървета е имало също в Килкис, както и в област Пиерия южно от Солун.

Гръцката национална метеорологична служба издаде извънредно съобщение, с което предупреждава за засилване на вятъра. На места скоростта му ще е 7 по скалата на Бофорт, а на места в северната част на Егейско море – до 8. В същото време в Северна Гърция се очаква постепенно понижение на температурите.

В региона се очакват и валежи на места, като в област Източна Македония и Тракия те може да преминат в поройни дъждове.

В същото време в морето до Рафина се провежда акция за откриването на изчезнала във вторник 73-годишна жена.

Късно снощи Бреговата охрана е получила сигнал от полицаи, открили чантата на жената в малко заливче. В нея те намерили личната карта на жената, а малко по-встрани била паркирана колата й. Полицаите се обадили на нейните близки и установили, че около обед тя заминала за плажа и от тогава не се е прибрала в дома си.

В операцията за откриването на жената участват автомобил и спасителен кораб на Бреговата охрана, както и отряд на Гръцката спасителна група. 

Категории: Общество бурен вятър понижение на температурите Северна Гърция туристи спасителна акция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus