Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сикинос: автентичната красота на Кикладските острови

23 Юни 2012 / 15:06:28  GRReporter
3045 прочитания

В южната част на Кикладските острови, между островите Иос и Фолегандрос, се намира остров Сикинос ( http://bit.ly/Lyt6P5 ), един от най-малките Кикладски острови, чието постоянно население възлиза на по-малко от 300 жители, и има три населени места: Алопрония (малкото пристанище на острова), Хорио и Кастро.

В продължение на много години Сикинос е бил островче встрани от големите туристически дестинации и по този начин успява да запази автентичния си облик, далеч от прекомерното туристическо развитие. Днес островът впечатлява с природната си красота, спокойствието, достъпните цени и гостоприемните си жители, които продължават по един естествен начин нравите и обичаите на своите прадеди.

Централният път на острова е дълъг 8 км, като тръгва от Алопрония и стига до Епископията. Друг път, малко преди Кастро, вдясно, води до плажа Агиос Георгиос. Една от характерните черти на Сикинос са негоите 61 параклиси. Има и 6 византийски храмове, със стенописи от 13-и и 14-и век.

Алопрония


Снимка: http://www.sikinos.gr

Алопрония е малкото пристанище на острова. Можете да поплувате на най-големия плаж на острова, Ливади, и да се насладите на някое вкусно ястие в таверните на селището на морския бряг. Там ще намерите и хотели и стаи под наем, супермаркети, кафенета и заведения, за да се забавлявате вечерта.

От Алопрония тръгва автобусът за столицата на острова и Епископията, както и лодката за излети до по-отдалечените плажове на Сикинос.

Хорио и Кастро

Хорио и Кастро са две прекрасни селища, които образуват столицата на острова, със своите каменни, варосани къщи и тесните живописни улички, на около 3,5 км от пристанището.

Хорио и Кастро, снимка Димитриос Фукас (http://www.photosikinos.com)

На север Кастро (в превод името означава „крепост”) е построено на ръба на пропаст, на 280 метра над морето. Това е старо укрепено селище от 15-и век, където днес бие сърцето на острова. Тук се намират площадът, кметството, лечебницата, магазините и повечето заведения. Разходете се из тесните му улички и в района наоколо, за да разгледате старите богаташки къщи, позлатения иконостас с богата дърворезба в църквата „Панданаса”, както и древни икони, изрисувани от ръката на големи иконописци от миналото, изложени във Византийския музей.

Пътят, който минава покрай трите вятърни мелници стига до манастира „Хрисопиги” (Златен извор), построен на върха на хълма, където са намирали убежище жителите на острова по време на пиратските набези. Манастирът започва да функционира през 1690 като женски метох и съществува до 1834, когато е разпуснат. През 1978 е взето решение за неговото възстановяване и на Великден през 1979 е отбелязан отново църковният празник Животоприемни източник.

Селището Хорио на юг, от другата страна на централния път, представлява малък лабиринт от улички, стари къщи, тесни нагорнища, потайни ъгли, цъфнали лехи и стълби. Т.е всичко, което е характерно за автентичните Киклади.

Плажове


Снимка: http://www.sikinos.gr

Остров Сикинос няма много плажове, но всички те са много красиви и чисти. Най-големият е в Алопрония, до пристанището на острова. На север са плажовете Диалискари и Агиос Георгиос. И до трите може да се стигне с автомобил.

Плажовете на Сикинос са закътани в малки заливчета и под стръмни скали. До плажовете, до които няма път, като например Малтас, Агиос Пантелеймонас, Карас, Сандоринейка и Ай-Янис, можете да стигнете или по пътеките, или с лодка. Затова и са се запазили девствени и прекрасни.

Пътеки

За пешеходците Сикинос е запазил най-хубавата си част: останки от древни селища, усамотени плажове, труднодостъпни пещери, маршрути, достигащи до самия край на огромни скали, византийски църкви, пръснати из целия остров, както и флора и фауна, защитени от програмата „Натура 2000”.

Снимка Terry Harris (http://www.photosikinos.com)

Властите в Сикинос са определили за един от своите приоритети опазването на околната среда и поддържането на пътеките ( www.sikinos.gr/Island/Map.aspx ), опасващи целия остров.

Категории: Сикинос Кикладски острови Алопрония Хорио Кастро туристи пътеки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus