Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Siemens спря и светофарите в Атина

12 Ноември 2010 / 13:11:15  Виктория Миндова
1409 прочитания

35 светофари на ключови кръстовища в столицата замряха от четвъртък вечер без надежда да светнат отново в скоро време. Безкрайни колони от коли, клаксони и нарицателни се ширят из пътищата на Атина, ден преди балотажа на изборите за кметове и регионални управници. Горещата кръв на средиземноморските шофьори направо закипя, след като стана ясно, че 1400 светофари от общо 2000-те в столицата са били поверени за поддръжка на компанията Siemens, която в Гърция си спечели не особено добро име, след като се оказа, че нейни мениджъри са плащали крупни суми пари на гръцки политици.

Договорът за поддръжка на столичните светофари е изтекъл още през юни 2010 година. Оттогава 1400-те светофари са безпризорни като явно държавните власти са се надявали да не се развалят, защото няма кой да ги поправи. Но както винаги късметът на играчите изневерява в един момент  и точно в последния ден преди Атина да отиде отново пред изборните урни, пътищата се оказаха чист ад за шофьорите. Освен задръстванията поради липсата на светофари, петъчният ден се оказа и най-дъждовният тази есен, което допълнително допринесе за пътния хаос в столицата.

По последна информация Министерството на транспорта и инфраструктурата се е заело с организирането на два нови търга за поддръжка на уличните светофари, които са на доста по-скромна сума. Единият договор е за 560 хиляди евро, а другият - 137 хиляди евро. Единият от старите договори за поддръжка на светлинната сигнализация по пътищата, които са изтекли преди около три месеца е за шест милиона евро, а другите два са за по един милион евро.

„За дълго време поддръжката на светофарите се извършваше с използвани части (втора ръка-б.а.) от други стари светофари, но вече сме стигнали до краен предел,” заяви пред „Радио 9” министърът на транспорта и инфраструктурата Димитрис Репас. Той заяви, че неподписването на договора със Siemens е забавил процедурите и затова са се появили някои проблеми.

GRReprter се свърза с главния секретар към Министерството на транспорта Янис Икономидис, който се оказа, че е на важна среща, но отдели една минута да обещае: „Всички повреди в столицата ще бъдат отстранени през уикенда.” За текущите търгове заяви, че подписването на новите договори за поддръжка се бавят, защото проблемът е главно политически. Тълкованието на това твърдение е, че докато не стане ясен резултатът от разследването на парламентарната комисия по случая Siemens, договорът за поддръжка няма да може да бъде подписан.

На въпроса дали може да се намери друга компания-заместител на проблемната Siemens, Янис Икономидис обясни, че държавата работи с две компании, които отговарят за поддръжката на светофарите – те са инсталирали системата и те единствено могат да предлагат сервизни услуги за техните системи. В по-ранно интервю пред радио Вима главният секретар към Министерството на транспорта обясни, че окончателното решение на проблема със Siemens ще дойде след около месец. 

В по-късните часове на деня GRRepotrter отиде на едно от проблемните кръстовища, на булевард Василис Софияс и улица Пападиамандопуло. Там заварихме работещи светофари, полицейски регулировчик и постоянно точещи се потоци от коли. Обърнах се към продавачката на вестници и цигари на самото кръстовище и тя ми каза, че само преди няколко часа се е появил регулировчик. „Светофарите заработиха от сутринта, но трафикът е толкова тежък, че пак се наложи да викнат полицай,” обясни тя. Продавачката на вестници разказа, че проблемът на булевард Василис Софияс е възникнал в средата на седмицата, а чак в петък са се погрижили да отстранят аварията. „Беше лудница тези дни тук,” определи лаконично тя. 

Категории: Обществотрафик светофари Siemens
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus