Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Шофьорите на междуградски автобуси разбудиха духовете в навечерието на Великден

12 Април 2012 / 16:04:16  Виктория Миндова
1318 прочитания

Шофьорите на междуградски автобуси блокираха столичната автогара един ден преди началото на официалните Великденски празници. Те протестираха срещу уволненията в сектора, които според тях са неоправдани. Миналия месец правителството гласува поправка в закона, който урежда трудово-правните отношения и даде зелена светлина на съкращаването на заплати и уволнения в случай на финансови затруднения. “Имам десет години опит в работата и миналата седмица ме извикаха и ми връчиха заповедта за уволнение. Не ми дадоха обяснение защо ме освобождават, нито спазиха правото по закон да ми дадат шестмесечно предупреждение преди да ме освободят”, каза за GRReporter шофьор от района на Халкидики.

Неговата съдба споделят още шест души от северна Гърция и стотици други от различни краища на страната. Той поясни, че ако управлението на фирмата е дало някакво обяснение за уволненията, то работещите са били готови да приемат по-ниски заплати или друг тип икономии, но преки уволнения без спазване на сроковете са непримливи. Стачката според тях е начин да възпрепятстват още уволнения в най-близко бъдеще.

Наемните шофьори на автобуси от националната транспортна мрежа са около осем хиляди души в цялата страна. Останалите шофьори са собственици на превозните средства и стоят от другата страна на конфликта. Съотношението на работодатели и шофьори при автобусните превози е приблизително 70% към 30%.

Между двете страни са обикновените пътници, които искат да стигнат до родните си места или да сменят градската обстановка през празниците. Това разбира се не е лесна задача в Гърция в последно време, защото или пристанищата са блокирани от ядни моряци, или шоьорите не дават на автобусите да напуснат автогарата. Жена сподели несъгласието си със стачката: “Всички сме жертви на кризата – намалени са ни заплатите, не знаем дали ще получим пенсии и децата ни са безработни, но това не означава, че ще почерним празниците на когото заварим по пътя си!”

Собствениците на автобуси, които също така са и професионални шофьори гарантираха, че изпълнението на маршрутите ще се спази, защото те самите ще застанат зад волана. Те обещаха, че няма да има проблем със заминаването на гражданите от столична гара Кифису, която в дни като днешния приема около 15 хиляди пристигащи и заминаващи пътници. Това обаче не успя да се осъществи с лекотата, с която беше обещано, защото стачниците окупираха изходите на централната автогара в Атина.

Хванати в клопката на спора между шофьoри и собственици на автобуси пътниците на автогара Кифису в Атина чакаха спокойно да се вдигне блокадата. Тя бе направена към 9:30 часа сутринта пред изхода на автогарата, като шофьорите пуснаха няколко автобуса да преминат до 10 часа сутринта, след което блокираха входа и изхода за автобусите. В 11 часа сутринта автобус за Каламата се опита да тръгне по разписание, но стачниците го спряха. Те се седнаха на асфалта пред изхода под опънато платно с лозунг “Не! на уволненията” и отказаха да пуснат автобуса да премине.

Полицейски части с щитове и предпазни каски се бяха наредили в кордон пред платното шофьорите-стачници, а от другата страна ядосани се зададоха собствениците на автобуси. Обстановката се нажежи, започнаха да се разменят обиди. Напрежението ескалира за няколко секунди. Точката на кипене достигна своя връх след като някой от протестиращите хвърли кафето си по един от собствениците на автобуси, който настояваше да се освободи изхода на автогарата и да се премахнат блокадите. Незакъсняха и сдърпванията, които бяха бързо разтървани.

Полицията имаше бойна готовност и бе осигурила два автобуса с отряди на специалните част за борба с гражданските безредици. Те бяха позиционирани на входа и на изхода на полузакритата автогара. Основно притеснение на стачниците бе, че ако се стигне до сблъсаци с полицията, сълзотворният газ може да се окаже много по-опасен в закритата от стъклен покрив автогарата, отколкото в откритите площи. Духовете се умириха преди да се стигне до крайна проява на насилие, след като шофьорите на междуградски автобуси бяха поканени за нов диалог с работодателите си. Ако резултатите от него не са задоволителни, шофьорите предупредиха, че може да има втора вълна от стачки след Великденските празници.

Категории: Общество стачки протести автoбуси шофьори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus