Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Шест мита за продажбата на продукти с изтекъл срок на годност

21 Октомври 2012 / 11:10:09  GRReporter
3856 прочитания

Ръководството на Министерството на развитието представи новия Правилник за разпространение и търговия с продукти и предоставяне на услуги.  Касае се за задълженията на фирмите, които заместват старите пазарни разпоредби. Един от членовете е посветен на продуктите с изтекъл срок на минимално съхранение.

Първият мит е, че тази разпоредба е нова. Всъщност и в старите разпоредби от преди 20 години съществува такава. С новите разпоредби  се определя, че тези продукти ще се продават на намалени цени. Нещо, което не беше уредено в по-стария правилник, който не определя ценовата политика и дори позволява изтекли продукти да се продават на по-високи цени.

Вторият мит е, че се разрешава да се продават всички продукти с изтекъл срок. И в стария, и в новия правилник не се разрешава продажбата на лесно развалящи се  храни като мляко, прясно месо, кисело мляко, риба и др., тоест всички онези, за които законодателството приема, че могат да нанесат вреди на здравето на потребителя. Така от този член са изключени храни, на чиято опаковка е отбелязана крайна дата на употреба.

От тук идва митът, че подобни лесно развалящи се храни ще се продават след изтичане на срока на годност. Истината е, че такава продажба е разрешена за храни, които не се развалят. Такива са тестените продукти, изсушени храни, ориз, бира, варива, безалкохолни напитки и др. Те според международните и националните разпоредби могат да се развалят от условията на съхраняване и продажба, а не толкова при производството. На техните опаковки  е отбелязано "Препоръчително е да се използва преди..." . Тоест, могат да бъдат използвани и след тази дата. Така или иначе, по-голямата част от потребителите са съхранявали в своите шкафове такива храни, които са били забравени, и след това са ги използвали без никаква опасност за здравето си.

Четвъртият мит е, че тези храни ще се продават в магазините без никакво специално означение. Според член 5 обаче, а и според старите разпоредби, се позволява излагането на продукти с изтекъл срок на годност, както и на такива, които се определят като малотрайни, при условие, че ще се продават отделно от другите храни и с табела, която с главни букви ще изписва "Храни с изтекъл срок на годност".

Петият мит е, че дълготрайните храни ще се продават без указване на срока на годност. Истината е, че законодателството е ясно: срокът на предлагане на тези продукти с изтекъл срок на годност не може да бъде нарушаван -например трябва да бъде максимум една седмица за онези стоки, чиито срок на годност е отбелязан с точна дата. Онези продукти, на които срокът на годност се отбелязва с месец и година, могат да бъдат продавани най-много един месец след изтичането. Продуктите, чиито срок на годност се отбелязва само с година, могат да се продава три месеца след изтичането му.

Изключителната отговорност в тези случаи за състоянието на продуктите носи продавачът, както заявяват както новото, така и старото законодателство.

Шестият мит е, че храни с изтекъл срок ще се предлагат и от ресторанти, таверни и други заведения за хранене.  Истината е, че и старите, и новите разпоредби определят, че се забранява употребата на такива продукти в заведения за хранене. Освен това се забранява промяната на датата на годност по какъвто и да било начин, от когото и да било.

В Европейския съюз разпоредбите са различни. В Португалия, Дания, Белгия, Австрия продукти с изтекъл срок се продават при специален режим, тоест могат да се продават и след изтичане на крайната дата за употреба. В Словения, Германия, Швеция, Полша, Испания продукти с изтекъл срок могат да се продават само на нуждаещи се- на фондации, на бедни семейства и др. Правилата във Великобритания са същите като в Гърция.

Целта на новата разпоредба е да се упражни натиск върху фирмите да предлагат с намаление тези продукти не само , когато е изтекъл срокът, но и когато наближава.

Категории: храни изтекъл срок на годност разпоредби
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus