Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Шест истини за ботокса

12 Януари 2012 / 19:01:11  GRReporter
5464 прочитания

 

Едва ли съществува жена, а напоследък и мъже, които не изтръпват при вида на първите постоянни бръчки. След първоначалния стрес и реакцията на очаяние много от тях решават да посетят пластичен хирург за няколко „животворни” инжекции с ботокс, който изглажда не само бръчките, но и смачканото им самочувствие.

Не са изключение случаите, в които прилагането започва още при първото посещение в лекарския кабинет. Специалисти смятат, че това не е правилният начин на действие, понеже пациентът не е достатъчно подготвен и информиран за всичко, което може да направи или избегне преди конкретната процедура.

В списъка на д-р Христофорос Дзермиас са описани шест истини, които всеки кандидат трябва да знае, преди да легне на лекарското легло.

Първата е, че инжектирането на ботокс вече може да се извършва без никакво усещане на болка при правилни действия от страна на лекаря. Промяна е настъпила не само в техниката на прилагане, но и в количествата ботокс, които се използват. Видът „замразено лице” е останал в миналото. Това, което се изисква днес е естествен вид и израз на лицето. За тази цел е необходимо да се изследва мускулната структура на пациента. А той, естествено се интересува за колко време ще продължи действието на процедурата и защо резултатите при някои хора се запазват за седем месеца, а при други – за два.

Според д-р Дзермиас съществуват три типа на мускулна структура, при които ботоксът се прилага според мускулния тонус. При първия тип има пълен синхрон между чувствата и мимическите експресии. Резултатът от прилагането на ботокс може да продължи между 7-9 месеца и дори за по-дълъг период от време. Това означава, че пациентите могат да посещават пластичния хирург само веднъж годишно, което ги прави идеални кандидати за процедурата.

При втория тип, който се определя от пълно разминаване между мимическите експресии и израза на чувства резултатът от прилагането на ботокс се запазва между 4-6 месеца, а може би и по-малко. Според лекарите това е най-често срещаният тип лице, при което се налагат 2-3 вливания на ботокс годишно.

При третия тип лица се наблюдава противоположният резултат на липса на контрол, както при втория тип. Резултатът е разочароващ, бръчките не изчезват напълно, мускулните съкращения се блокират само за един или два месеца, т.е. ефектът е най-краткотраен. За този тип лица са необходими между 4-5 прилагания на ботокс в годината. Целта е лицето да се промени постепенно към втория и по-късно към първия тип.

В същото време в едно лице могат да се срещат повече от един типове. Ако те бъдат открити и бъде приложено правилното количество ботокс може да бъде постигнат балансиран резултат, без „замръзнал” израз. Техниката цели да блокира предаването на нервния импулс към неврона по някои мускулни влакна, а в други да запази намален мускулен тонус. Според д-р Дзермиас за всеки случай е необходим индивидуален план за действие и баланс между горната и долната част на лицето с цел постигането на естествен ефект.

Втората истина за ботулиновия токсин е, че той може да се приложи на почти всички хора. Но все пак има някои изключения. Съществуват два вида бръчки: статоични и динамични. Ботоксът е резултатен в запълването на динамични бръчки, които се появяват в резултат на честа и активна мимика. По този начин се получават напречните и вертикалните линии в областта на челото, бърченето на кожата на носа при усмихване, хоризонталните линии по челото и др. Отпускането на „отговорните” мускули отпуска кожата и намалява динамичните бръчки.

Ботоксът обаче няма никакъв ефект при статичните бръчки. Те не са свързани с мускулите и се появяват в резултат на стареенето на кожата, загубата на колаген и еластин и намаляването на нейната еластичност. Колкото стареем, толкова кожата ни „отслабва” и това позволява по-лесното образуване на бръчки. В тези случаи е препоръчително изглаждане и освежаване на кожата с метода Fractional Laser или химически пилинг, съчетан с кожни пълнители (филъри).

Категории: Здраве разкрасяване процедура ботокс мускули на лицето бръчки химически пилинг
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus