Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ще се качи с три пъти цената за мениджмънт на боклука предупреждават синдикалистите

31 Декември 2010 / 16:12:33  Марина Николова
1672 прочитания

Лидерите на синдикатите на работещите в кметствата на Атика искат да се продължат проектите за рециклиране и не приемат решенията за изкопаване на ями, в които отпадъците ще се разтапят биологично като преди това боклуците са минали през заводи за механична преработка. Засега в Гърция боклуците след като са събрани от кофите на улиците заминават директно към т.нар. ХИТА – сметища, където ги покриват с пръст и ги чакат да се разложат. Предложението на кметовете е да се построи завод за мехничното обработване на боклука, което според източници намалява техния обем с 80%. В Центровете за разпределение те ще се разделят според материалите, от които са съставени и се пресират за намаление на обема, а накарая ще поемат пътя към новите ХИТИ, където ще ги заравят. Според синдикалистите на работещите в системата за управление на отпадъците, този метод е доста изостанал и вече не се прилага никъде в напредналите европейски страни, тъй като е вреден за околната среда и доста скъп. Тяхното предложение е да се продължи с проектите за рециклиране и най-вече то да започва от самото домакинство чрез разделното изхвърляне на отпадъците още у дома.

Още преди да е започне вчера заседанието на Обединения съюз на работещите в кметствата и общини на област Атика (ОСРКООА), синдикалистите влезнаха в залата на хотел „Титания” и скандирайки „Тези мерки, тази политика, са за боклука!” и провалиха събитието. „Обединеният съюз, който се занимава с управлението днес заседава за трети път в хотел „Титания” при много трудни условия и както видяхте на входа на хотела са сложили железна врата, за да не позволят на работещите да дойдат на едно отворено заседание. Ние ще се съпротивим срещу това да бъдат предадено управлението на боклуците и ще останем тук, за да не позволим да се сбъднат плановете, които се обсъждат да се приватизира мениджмънта на боклуците в Атика” заяви Георгиос Хардас – председател на съюза на работещите към ОСРКООА.

Мнението на г-н Хардас е, че последствията от приватизацията ще засегнат не само работещите, които ще загубят работата си, но най-вече самите граждани на Атика, тъй като ще плащат три пъти по-високи сметки за такса „смет”, която в момента се включва към сметката за електричеството. Това ще направи цената за мениджмънта на отпадъците по-висока дори от тази на тока, според думите на лидера на синдиката на работещите в системата за събиране и управление на боклуците. „В момента съществува място за боклуците в сметищата за следващите три-четири години, т.е. няма никаква причина да се задействат предвижданите процедури. Считаме, че трябва да започнем дискусията отначало, да видим какво ще се прави с рециклирането, което не напредва изобщо, и да открием по-добър вариант, за да се справим с боклуците. В цяла Европа практиката е за по-практичен мениджмънт на боклуците, а тук избрахме да приложим една процедура, която ще доведе до много по-големи разходи дори от тези на по-големите държави в Европейския съюз, които имат технология и know how” допълва г-н Хардас.

Според предложението на работещите в системата за управление на боклуците, трябва да се продължат проектите с рециклирането – рециклиране, което ще започва от извора, т.е. разделението на боклуците ще става още в самото домакинство. „Така ще се намали обема на боклуците, техният мениджънт ще е по-чист – ние не казваме нищо ново, искаме да се приложи система, каквото си личи, че работи в Германия, Австрия, в по-напреднали страни. Невъзможно е да получаваме смесени боклуци и да изискваме да бъдат разпределяни впоследствие или изгаряни. Но както си личи, ще ги гориме, което е лош метод и считаме, че е опасен. Ние сме против това да се горят отпадъците. Ние сме против това да се прилагат процедури, които ще натоварят с още повече разходи гражданите на Атики” приключва г-н Хардас.

В Атина до 2007 г. имаше неконтролирано сметище в квартал Ано Лиосия, което причини доста проблеми за околната среда, тъй като не са били предвидени никакви дейности за доброто просъществуване на квартала. През същата година държавният съвет с решение прие да бъдат направени три големи сметища в област Атика, въпреки реакциите на жителите на областите, в които са били поставени. Последните реакции на жителите на област Кератеа в началото на месец декември доведоха до силни сблъсъци с полицията, тъй като живеещите в района не желаят там да бъде разположена едно от новия тип сметища за отпадъци. Съвременнен завод за биологична преработка на отпадъците на Атика е построен и на малкото островче Пситалеа.

„В момента цената за обработка на един тон боклуци е 42 евро. От тях около 25 евро е реалната цена, а останалата част от сумата отива в кметствата, които са около сметищата като обезщетение за това, че в тяхната област има сметище. От кметствата казват, че с новия метод цената ще скочи три пъти повече, което ще се отрази и на жителите на общините, защото те плащат. Заводите за механично разделение вече са изоставени като метод в другите държави, защото е от най-лошите. Резултатът, който произвеждат тези заводи са лоши отпадъци, които ако ги изгориш или заровиш натоварваш околната среда. За рециклирането са необходими друг вид заводи. Но играят много големи икономически интереси и е задействана процедурата fast track. Този въпрос не засяга само област Атика, трябва да се обвържат и други организации, природозащитни организации, не може да се ограничи този въпрос само в рамките на синдикалното движение, защото засяга цялото общество” казва друг член на синдиката Георгиос Харисис.

 

Категории: Актуално смет боклуци сметище рециклиране разделително хвърляне не боклука протест
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus