Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ще разнасят лекарства по пощата

16 Януари 2014 / 16:01:47  GRReporter
1389 прочитания

Гръцките пощи (ЕЛТА) се готвят да започнат предоставянето на нови услуги на своите клиенти. Както съобщи директорът на предприятието Костис Мелахринос, една от първите куриерски на практика услуги ще бъде доставката на лекарства в домовете на клиентите на ЕЛТА.

На първо време само в областта на Атина, а след това и в други градове гражданите ще могат да предават рецептите си на пощальоните. Те ще отиват в аптеката, ще плащат лекарствата и след това ще ги предават на клиента, като получат съответната сума от него.

Цената на услугата ще е 3 евро, а за по-доброто обслужване на потребителите ще бъде открит телефонен център. Услугата ще започне да се извършва от края на януари.

Постепенно в каталога на услугите на Гръцките пощи ще бъдат добавени доставки на оставените за почистване дрехи и дори покупките от супер маркета по примера на съответните служби в Белгия.

Паралелно с това от февруари офисите на пощите ще издават предплатени карти, с които потребителите ще могат да купуват неща от интернет по безопасен начин и без да използват кредитните си карти. Процедурата ще бъде проста – желаещите ще подават молба и сумата, за която ще бъде издадена картата. Картата ще може да се презарежда всеки път, когато клиентът реши да го направи.

Друга услуга, чието пилотно приложение вече тече е опаковането и изпращането на продуктите на малки и средни предприятия в цяла Гърция по искане на клиентите им. ЕЛТА ще информират клиентите си за поръчката и процедурата по изпращането чрез системата „trash and trace” с писмено съобщение на мобилните им телефони. Ако клиентът пожелае пратката да бъде доставена в дома му, ще трябва да доплати още 1 евро.

В тази насока се движи подписаното между ЕЛТА и гръцките железници ОСЕ споразумение, което предвижда пренасяне на пратки, писма и колети по маршрута Атина – Солун. Всекидневно се изпращат по четири контейнера, а пощите спестяват по 2 300 евро за всеки от тях.

Директорът на ЕЛТА съобщи, че мрежата на пощите ще бъде разширена с малки офиси на територията на цяла Гърция, като работното време ще бъде увеличено, а новите услуги – съобразени с новите цифрови технологии.

През 2013 Гръцките пощи са претъпели загуби в размер на 5 – 6 милиона евро, но прогнозите за 2014 са положителни, а ръководството очаква печалби от порядъка на 7 милиона евро. В рамките на първото шестмесечие на годината ЕЛТА ще погълнат дъщерната си куриерска фирма „Тахиметафорес ЕЛТА”.

Намеренията на пощите бяха атакувани веднага от фармацевтите. Техният общогръцки съюз се обяви категорично против разнасянето на лекарства от служители на пощите с аргумента, че това е опасно за общественото здраве.

Синдикалният орган на фармацевтите обяви, че ще се противопостави на планираната от ЕЛТА услуга и дори заплаши, че ще инициира съдебен процес в случай, че пощите приложат подобна практика.

От съюза изпратиха до ръководството на ЕЛТА официално писмо, в което посочват:

„С изненада се информирахме от медиите за намерението на ЕЛТА да включи сред новите си услуги и изпълнението на лекарски рецепти.

Разбираме и подкрепяме усилията на държавните и институциите с държавно участие да се модернизират и подобрят услугите си в това трудно от финансова гледна точка време.

Но, освен правните пречки за това, всички действия, които са свързани със здравеопазването и най-вече с лекарствата не е възможно да бъдат включени в куриерски услуги, подобно на хранителните продукти, препаратите или писмата.

Лекарството е специфичен продукт, за чието складиране и транспортиране се предвиждат  условия, които според закона трябва да се извършват от фармацевт с цел предпазването на общественото здраве.

Приемаме конкретните публикации като „вдъхновения” на конкретни технократи, които, както показва тъжната реалност в страната през последните години, нямат никакъв усет за разбиране на обществото, нито научната подготовка по различни въпроси”.

Категории: Компании гръцки пощи ЕЛТА куриерски услуги лекарства фармацевти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus