Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Серифос: железният остров разкрива тайните си

08 Юни 2013 / 15:06:58  GRReporter
2542 прочитания

Може да няма славата на Санторини, забавленията на Миконос или културата на Сирос, но остров Серифос ( www.serifos.gr ) съчетава безкрайни красоти  и остава в сърцата на посетителите.  С един награден плаж и още десетки прекрасни плажове, кристални води, живописен главен град-Хора, който се извисява над пристанището и важните полезни изкопаеми, този кикладски остров привлича вниманието ни.

Снимка www.clickatlife.gr

Железният” остров и мините

Земните недра на Серифос са богати на полезни изкопаеми. В югоизтоната част на острова между вълшебните плажове се намират селата Мегало Ливади и Куталас. До началото на 20-ти век те са били икономически центрове на острова заради мините наблизо, но днес са почти разрушени. Мините са работили от 1880 до 1962, когато са затворени след изчерпването на залежите, високата цена на експлоатацията и главно заради падането на цените на металите в света.

В рибарското селище Мегало Ливади, главното средище на мините, има малък музей на и един паметник, посветен на четиримата миньори, екзекутирани по време на стачка за осем часово работно време и увеличаване на заплатите. Следите от минната дейност са видими в тези райони все още. Все още съществуват железопътната линия с вагонетките за извозване на изкопаното, както и инсталациите за товарене.

Снимка www.clickatlife.gr

Награденият... и други плажове

Плажът Псили Амос е награден като най-добрият европейски плаж през 2003 от вестник Sunday Times. Други известни плажове са Лиа, Агиос Состис, Ливадакия, Сикамия, Бая, Сотирас, Кало Амбели, Платис Ялос, Авломонас и Куталиас. Има местен автобус, който свързва Хора и Ливади с някои от плажовете.

Жителите на Серифос и ... местните чужденци

Серифос е един от малкото острови, които имат извори за питейна вода. Освен това богатите му недра са му помагали в икономическото му развитие в миналото.  Жителите на острова са гостоприемни и топли и приемат добре чужденците и туристите, които обичат острова

Не се чудете, ако на Серифос ви развеждат Бригите от Австрия, която е дошла на острова преди около 10 години, влюбила се в него и е останала, или ако научите, че собственикът на хубавото кафене „Сту Страту”( www.stoustratou.com ), на централния площад на Хора е живял дълги години в чужбина, преди да хвърли котва на Серифос.  

Някои от най-добрите къмпинги в Гърция и други места за настаняване

Заради увеличаващите се приятели на почивката в палатка, трябва да кажем, че на Серифос са някои от най-добрите къмпинги в Гърция. Coralli camping ( www.corallicamping.gr ) се намира над морето, на златните пясъци на Ливадакия и съчетава хармонично девствена природа и красив плаж с всичките удобства на съвременния къмпинг. Разполага с безплатен паркинг, мини маркет, ресторант, басейн и бар. За онези, които предпочитат модерния лукс, предлагаме хотел „Ризес” www.hotelrizes.gr ), с гледка към пристанището на Хора. Друг добър избор са студиата Амфитрити ( www.studiosamfitriti.gr ) и апартаментиеIndigo ( www.indigostudios.gr ) в Ливади.

Един нов интересен фестивал

Миналата година за първи път  Серифос стана и културан дестинация, тъй като на острова се организира Първият фестивал на Серифос, за около 20 дни, с любими музиканти и хора на изкуството, които направиха нощите на острова интересни и романтични. Тази година фестивалът ще е от 26 юли до 20 август и ще участват Христос Тивеос, Манолис Фамелос, Фивос Деливориас, Димитрис Пападимитриу и още много други.

Освен това от 3 до 9 юни Международният конкурсен отдел на фестивала Psarokokalo  ще гостува на Серифос, с прожекции на подбрани  късометражни филми от целия свят.

Снимка www.clickatlife.gr

Вкусотиите на Серифос

На острова ще намерите най-прясната риба и други морски дарове Не пропускайте да опитате изненадващо вкусните лудза (колбас от свинско контра филе), ревитада (нахут на фурна) и кисела извара мизитра.

Предлагаме ви таверната „Никулиас” в Платис Ялос, за да опитате нахут с розмарин вкусни месни ястия, с гледка към морето. В Мегало Ливади седнете в „Киклопа” за да опитате местни меса и вкусна макаронада, а в Ливади спрете в ресторант „Тис Калис” за прекрасна риба и невероятни мезета.

Сайтът click@Life ви предлага да:

-се разходите из красивата Хора с покритите с камъни улички и вятърните мелници сутринта, когато повечето още спят, да се възхитите на площад Димархиу и да се изкачите на венецианската крепост с църквичката Свети Константин и прекрасната гледка.

-посетите Аспрос Пиргос  (бялата кула),  по пътя между Хора и Мегало Ливади, кула от елинистическия период, която вероятно е използвана като наблюдателница, за да се насладите на гледката на югоизточния бряг на Серифос. Малката църква до Аспрос Пиргос е посветена на Свети Харалампи, а части от кулата са използвани при строежа й. 

Категории: Серифос Кикладски острови плажове фестивал мини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus