Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Серес: един македонски град, заобиколен от неизброими природни красоти

20 Април 2013 / 17:04:48  GRReporter
4812 прочитания

В централна Македония, близо до Солун се намира Серес- един град, който съчетава удобствата на градския център и природните красоти на Северна Гърция

Само на 80 км. от  Солун,  Серес е отделен административен и икономически център на едноименния окръг в централна Македония. Градът и района около него са преживели и са се развили въпреки нападенията, разрушенията и пожарите през вековете от неолита до новото време. По време на османското владичество градът живее мирно и от 17-ти век насам започва да се развива икономически и културно. От тази епоха са останали малко паметници – като Безистена, храма на Ахмет паша и Дзиндзирли Джамия.

Днес Серес е съвременен градски център с красиви сгради и пейзажи, широки улици и площади, и много студенти.

Улица „Етникис Андистасеос” е пътят, по който има най-голямо движение. Започва от площад „Елефтерияс” и свършва в началото на полето на Светите Безсребърници. Разходете се по магазините или седнете за едно кафе и сладкиш в едно от многото кафенета в центъра на града.

Една от най-старите турски сгради в центъра на града в Безистенът, построен вероятно през 1385. Носи името си от арабско-персийската дума безестен, което означава пазар на платове. Използвал се е като покрит пазар за луксозни стоки, а днес там се намира Археологическият музей.

Снимка: www.clickatlife.gr

Освен Безистена, в града се намират джамията на Ахмет Паша и Дзиндзирли Джамия, един от най-хубавите мюсюлмански храмове в Европейската Турция, построен от Мехмет бей. Заради приликата й с християнски храм, жителите на града я нарекли „Света София”. В града има и други интересни музеи – като Етнографския музей на каракачаните ( www.sarakatsani-folk-museum.gr ),  Природо-научния музей ( www.serres.gr/mouseio-fi/index2.html ), Музея на маслината, Църковния музей.

На покрития с борове хълм, който господства над града се издига Акрополът (Кулас), от чиито кули се пробужда византийският дух. Посетителят има възможност да види  панорамна гледка на графа и на полето, което го заобикаля.  Долината на Светите Безсребърници (Агион Анаргирон)  е истинският бял дроб на града, намира се по пътя за Акропола. Това е най-хубавият парк на града, който също така е място за спорт, почивка и развлечение. Пътечките между старите чинари са предизвикателство за всеки, който иска да избяга от шума на града.

Снимка: www.clickatlife.gr

Забележителности в региона

Наоколо има много други забележителни места: Амфиполи е един важен археологически обект с новооткрит музей. Там се намира Лъвът на Амфиполи- символ на гордостта и пазител на древни град..

Посещението в музея може да се съчетае с разходка в пещерата Алистрати ( www.alistraticave.gr ), на 50 км. от Серес. Тя е една от най-хубавите и големи пещери на страната, а даже и в Европа, с високи тавани и огромни сталактити. Близо до пещерата се намира ждрелото на река Ангитис, един прекрасен рай. Там можете да се забавлявате с рафтинг, с разходки,  или да седнете в ресторанта. Не пропускайте да посетите Агиос Йоанис, само на 2 км, с вековните чинари и дълбоките води, които образуват малки водопади.

Снимка: www.clickatlife.gr

В Сидирокастро, на 28 км северозападно от Серес ще се насладите на богата растителност, на водопадите, на живописните мостове, на църквите и манастирите, и на прочутите минерални извори. От забележителната крепост Исари, която е на северозапад от града можете да видите целия град и голяма част от Серското поле с река Стримонас (Струма) и езерото Керкини.

Приятелите на автомобила могат да посетят автомобилната писта на Серес. Тя е единствената състезателна писта в страната и има площ от 1000 декара. Построена е през 1998 и е най-голямата на Балканите, с дължина 3286 м. и ширина 12-15 метра.

Ако посетите района през май можете да видите обичая на нестинарите, който се празнува на деня на Светите Константин и Елена на 21 май. Нестинарите танцуват с боси крака по горещи въглени.

Снимка: www.clickatlife.gr

Керкини и Лайлияс

Ще бъде пропуск ако не се разходите до красивото езеро Керкини, което се намира на 45 км западно от града, до село Литотопос между планините Белес и Крусиа, които се оглеждат във водите му. Прочуто е заради богатата си флора и фауна, и е едно от най-добрите места в цяла Европа за наблюдение на птици.

Още едно вълшебно място е  Гората Лайлияс на 25 км от Серес, в планината Врондос, Това една висока гора с бук и горски бор с площ 33000 декара. Много спортисти и любители на разходките я посещават ежедневно през лятото, а на 15 август се организират етнографски изяви. В северната част на височина 1600 м се намира зимният курорт Лайлияс.  

Снимка: www.clickatlife.gr

Повече информации за Серес и района ще намерите на www.serres.gr и www.naserron.gr .

 

Категории: Серес Централна Македония Керкини Алистрати Лайлияс
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus