Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Село Дистомо, където 335 души гласуваха за Златна зора

11 Юни 2012 / 15:06:14  GRReporter
2057 прочитания

Успехът на Златна зора бе несъмнено изненадата на изборите на 6 май. Процентът на неонацистите надмина предвидените в социологическите проучвания очаквания и им предостави 21 депутатски места.

Ако в Атина и големите градове, където има голям брой нелегални имигранти можем да приемем, че гласоподавателите са имали един повод, то в провинцията защо, се питат многоот коментаторите. Най-изненадващ обаче остава фактът, че Златна зора успяха да спечелят стотици гласове в два от най-пострадалите от нацисткото насилие градове: Калаврита и Дистомо.

Преди 68 години, на 10 юни 1944 село Дистомо е станало театър на едно от най-жестоките военни престъпления по време на германската окупация на Гърция през Втората световна война.

За повече от два часа членове на отрядите Вафен-СС от 4-та СС полицейска танково – гренадирска дивизия минават от врата на врата и убиват мирни жители на селото, за да отмъстят за извършена партизанска атака. Избити са общо 218 мъже, жени и деца. Според свидетелства на оцелелите СС войниците „убиват с байонети бебета в яслите им, пробождат бременни жени и обезглавяват селския свещеник”.

В това село 335 жители почетоха с вота си Златна зора, партията, която величае Хитлер и неговото дело. 

В снимките на фоторепортера от Ройтерс Янис Бехракис може да се усети чувството на траур и мълчалив гняв срещу насилието, упражнено върху невинни хора.

Оцелели жители на Дистомо докосваха стъклените кутии, където се съхраняват останките на техните близки в мавзолея в селото.

Сред венците имаше и един, изпратен в знак на почит към жертвите от немската държава. 

Категории: ОбществоПолитика Дистомо клане нацистко насилие вотове Златна зора Янис Бехракис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus