Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сексуалните предпочитания и тялото са новите видове расизъм

05 Юли 2013 / 08:07:03  GRReporter
1533 прочитания

Симона Пенева
    Гърция поначало е малко или много  расистка държава, но поради кризата и поради факта, че крайната националистическа партия „Златна зора” влезе в парламента,  насилието и расизмът започват да покачват своето ниво. Това е мнението на Захариас Костопулос, вицепрезидент на Сдружението на гейовете и лесбийките в Гърция. Той разказва, че в Патра, където Сдружението има свой клон, членове на организацията създават документален филм за собствения си живот и решават да залепят негови плакати в близост до офис на „Златна зора”. Когато крайните националисти забелязват плакатите, започват да гонят създателите на филма. Когато ги настигат, приемат ролята на полицаи и им събират личните карти.
    В Гърция не само партията „Златна зора” таи предразсъдъци към еднополовите връзки, но лошо отношение се забелязва и от страна на солунската полиция. Младо момиче в града открива, че я привличат момичета и уплашена, решава да напусне училище. Малко по-късно разбира, че това не е причина да изостави обучението си и се записва на вечерно училище. След като нейните приятели разбират причината за напускане на училището, една вечер решават я проследят и да я запалят жива. Така и правят, тръгват след нея с колата, но момичето забелязва присъствието им и оспява да се спаси.
    Тези и много други примери на расизъм бяха разкрити по време на форума “Расизъм, ксенофобия и криза”. „Тук сме. Не се страхуваме! Не се крием.” – каза Захариас Костопулос и се обърна към всички да не се притесняват от своите сексуални предпочитания и ако имат нужда от помощ, да се обръщат към Сдружението. (http://www.loa.gr/)
    За расизма към тялото говориха Зета Дука, президент на създадената през 2008 органицазия „АНАСА ” и нейният вицепрезидент Ева Саламиниу. Институцията е неправителствена и е напълно безплатна. Всеки, който има проблем и се чувства некомфортно в своето тяло може да посети семинар или терапия. „Отворен диалог” е първата кампания на организацията, тя успява да събере повече от 1000 души, които имат проблеми с тялото си. Зета Дука поясни, че всеки един телесен проблем като булимиятя и анорексията, например, са реално психични проблеми и за тяхното лечение са нужни не само диетолози, но и психолози.
    Именно расизмът към тялото причинява тези психични разстройства, а те от своя страна - тези страшни болестни състояния. Расизъм се изразява в самия факт, че хората имат една определена идея и виждане за перфектното тяло, която се приема от всички. В повечето случаи, когато видим по-пълен от нас човек го определме за дебел, а тогава, когато видим по-слаб от нас човек, за клечка. Така, всеки един от нас не приема своето тяло такова, каквото е и се стреми постоянно да направи нещо за да отслабне или да напълнее и да достигне тази висша идея за перфектно тяло.         
    През 2008 участниците в програмите на „АНАСА” достигат 7000 и броят им продължава да се увеличава. Скок е забелязан и при мъжете, страдащи от булимия и анорексия, както и проявяване на такъв вид болести в по-ранна възраст при децата. Организацията предлага на своите членове 120 терапии годишно и общо 700 семинари.
    Ева Саламиниу смята, че идеята за перфектно тяло пречи много на терапията и е препядствие за тези, които се лекуват. Много хора обръщат внимание на това какво ядат или не ядат другите и как изглеждат, но никога не се замислят защо го правят и как се чувстват тези, които имат „перфектно тяло”. Също така, комплиментите, които правим на хората с перфектни тела, не само че понякога им изиграват лоша шега и те продължават да се измъчват и да се стремят да не загубят своята форма, но и объркват много децата и техните родители, които се радват, когато отрочетата им отслабнат.
    Проблемът се среща най-често при децата, когато са в пубертета и по-точно на 12-16-годишна възраст, но не е изключение дори и при по-малките. Тук е нужна помощта и намесата на семейството и на професионалистите. Ева Саламиниу забелязва, че доста от пациентите се срамуват да признаят пред колегите и приятелите си, че посещават такива семинари или, че се лекуват. Саламину заключи с твърдението ,че изразът „Отслабнал/а си.”  се е превърнал в синоним на „Разкрасил/а си се.”

 

Категории: расизъм сексуални предпочитания анорексия булимия хомосексуализъм Златна зора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus