Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съдът настоява делото срещу Акис Цохадзопулос да продължи без прекъсване през август

29 Юли 2013 / 14:07:40  Анастасия Балездрова
759 прочитания

“Съдът е предубеден, негативен, дори враждебно настроен. Всички наши предложения бяха отхвърлени. Избягвахте важните въпроси, обръщахте внимание на дребните и така изчерпахте времето за действителното разглеждане на същността на този процес”. С тези думи започна аргументацията си бившият министър на отбраната на Гърция, когато бе призован от съдебния съвет да представи своята пледоария по делото, по което е обвиняем.

Акис Цохадзопулос и още 18 души отговарят пред атинския Апелативен съд за углавни престъпления по обвинението за узаконяване на приходи от незаконни дейности и по-конкретно за съучастие в “изпирането” на подкупи, които той е получил от договори по оръжейни доставки.

Три месеца след началото на процеса срещу него той вече не носи белезници, когато влиза в съдебната зала и се стреми да излъчва същото самочувствие, както в годините, когато беше една от най-силните политически фигури в ПАСОК. Но следите от дългия престой в предварителния арест в затвора Коридалос са повече от ясни не само на лицето, но и в уморения глас на бившия министър.

Подсъдими са също настоящата и бившата му съпруга – Василики (Вики) Стамати и Гудрун Цохадзопулу, дъщеря му Арети Цохадзопулу, братовчед му Никос Зиграс, счетоводителката му Ефросини Ламбропулу и различни бизнесмени.

“Въпросът тук не е договорът за една оръжена доставка, а националната сигурност. По тази причина този процес е политически. Няколко пъти най-настоятелно поискахме от вас да призовете като свидетели останалите членове на Правителствения съвет за външни работи и отбрана, но вие продължавате да не обръщате внимание на искането ни”, заяви още Акис Цохадзопулос.

След това поиска от съда да се приеме “компромисно решение” и съдебните заседания да бъдат прекъснати до 26 август.

“Времето, което имам на разположение, за да подготвя пледоарията си не е достатъчно. Моля да приемете предложението ми, за да имаме един справедлив процес”, посочи той в обръщението си към съдиите и прокурорите.

Адвокатите на бившия министър подкрепиха искането му, като заявиха, че някои от членовете на Правителствения съвет за външни работи и отбрана в периода, когато са били одобрени доставките искат да дадат показания, но не могат, защото съдът не им изпраща призовки.

“Решението на съвета е “черната кутия” в казуса. Разбира се, военният министър има водеща роля за вземането на решението, но министрите на финансите, външните работи и развитието са също много важни фактори”, заяви един от защитниците на бившия министър.

Към искането на основния обвиняем се присъединиха и защитниците на останалите подсъдими, но след кратко съвещание съдебният съвет обяви, че го отхвърля, като обори всички техни доводи за незаконност на едно такова решение.

Единият от прокурорите подчерта, че в подобни процеси, чието развитие е от осбено значение за обществото не е възможно да се следват познатите от обикновени съдебни дела срокове. В подкрепа на думите си той се позова на закона за “експресните съдебни процеси”, който бе гласуван от парламента през 2011.

“Съжалявам, че го казвам, но постановленията в този закон описват конкретен случай и не е възможно той да анулира гръцката конституция и Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи”.

След последвалото едночасово прекъсване защитниците на Акис Цохадзопулос направиха още един, отново неуспешен опит да прекъснат процеса. След това започна пледоарията на бизнесмена Астериос Икономидис, чиято компания е ремонтирала къщата на улица Дионисиу Ареопагиту под Акропола. Луксозният имот бе конфискуван в началото на март тази година с решение на Апелативния съд, след като бившият министър бе осъден за подаване на неточни имотни декларации.

Съдът реши да продължи с изслушването на пледоариите на останалите подсъдими, които изразят готовност за това до петък. Тогава ще реши дали ще прекъсне заседанията си до 26 август.  

Категории: Криминална хроника процес Апелативен съд Акис Цохадзопулос подкупи оръжейни програми
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus