Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Осем години затвор и конфискация на къщата под Акропола за Акис Цохадзопулос

04 Март 2013 / 16:03:24  Анастасия Балездрова
1223 прочитания

Осем години затвор, 520 000 евро и конфискация на луксозния имот на улица Дионисиу Ареопагиту присъди днес тричленен състав на Апелативния съд в Атина.

Първият процес срещу бившия министър на отбраната Акис Цохадзопулос започна със закъснение от половин час. Той седна на подсъдимата скамейка по обвинението, че е подавал неточни имуществени декларации в периода 2006 – 2009.

Закъснението бе причинено от искането на неговите защитници делото да бъде отложено. След кратко съвещание тричленният съдебен състав на Апелативния съд в Атина отхвърли искането.

Според обвинителния акт през 2006 той не е декларирал пари в банкови сметки, акции и други ценни книжа на стойност около 47 000 евро. През 2007 не са били декларирани 33 000 евро, а през 2008 – 20 000 евро. През 2009 в декларацията не е било включено купуването на къщата в неокласически стил в подножието на Акропола от неговата съпруга Вики Стамати.

Бившият министър изслуша с голямо внимание свидетелските показания на двама служители в парламента. Те заявиха, че са открили несъответствията и са призовали Акис Цохадзопулос да им приведе данните. Както стана ясно от показанията, сътрудници на бившия министър са представили необходимата документация месец по-късно.

Акис Цохадзопулос започна своите показания с нисък тембър, който постепенно се покачваше. Той говори за повече от 15 минути със замаха на дългогодишния си опит от трибуната на парламента и министерските постове.

Според думите му закъснението да декларира закупуването на луксозния имот в имуществената декларация в парламента се дължи единствено на незнанието, че законът е бил променен. „Моите сътрудници следваха познатата за дълги години практика да декларират промените в имуществото ми през следващата година. Аз не знаех, че законът се е променил през 2003. Вярвах, че не правя нищо нередно. Не съм искал да скрия нищо и това личи ясно от данъчните ми декларации, където е описано всичко”.

Бившият министър заяви, че случаят е бил започнат след „безмилостна медийна кампания. „Конкретният случай бе повдигнат във връзка с други мои дела. Изведнъж се оказах заплетен в случая със Сименс, в който нямам никаква намеса. Не съм подписал никакви договори. Въпреки това името ми бе добавено в последния момент в списъка с разследваните по случая. Това бе дело на ПАСОК, чието ръководство нареди на депутатите да гласуват срещу мен”.

В подкрепа на думите си, че пропускът му да декларира имота в имуществената си декларация в парламента той заяви: „Всъщност тази декларация съществува, и правилно, само във връзка с прозрачността на действията на политиците. Истинската връзка между гражданите и държавата е данъчната декларация. А в моите са описани всички промени в имуществото ми”.

Акис Цохадзопулос заяви категорично: „Основната причина се намира в къщата”. Той заяви, че тя е семеен имот, въпреки че собственик по документи е неговата съпруга. „Аз съм гарант. Знаете, че за 25-годишна ипотека банките не одобряват купувачи на възраст над 70 години. Затова покупката бе направена от съпругата ми, която както знаете е доста по-млада от мен”.

На въпроса на председателя на съдебния състав попита от кого е закупена къщата и той отговори, че че това е американска компания с името Nobilis. Тя на свой ред е закупила имота 10 години по-рано от офшорната компания Torcaso, за която се смята, че е собственост на бившия министър.

В пледоарията си прокурорът заяви, че бившият министър умишлено не е декларирал промените в имотното си състояние след 2006 и предложи подсъдимият да бъде признат за виновен. След кратко съвещание съдебният съвет потвърди присъдата.

Съдиите не признаха на Акис Цохадзопулос предложеното от неговите защитници смекчаващо вината обстоятелство за водения от него достоен живот. Те му наложиха седем години затвор за неточните имуществени декларации, 520 000 евро парична глоба и наредиха къщата да бъде конфискувана. От почти година конкретният имот е блокиран със заповед на следователя, който води разследването за подкупите, получени от компании за военно оборудване.

След обявяването на присъдата бившият министър заяви, че не приема решението на съда и допълни, че зад него се крият политически интереси. Акис Цохадзопулос заяви, че ще обжалва решението във Върховния съд. По решение на съдиите обаче той ще излежи присъдените му за углавно престъпление седем години в затвора, тъй като те постановиха, че това наказание не може да бъде променено при обжалването. 

Категории: Криминална хроника съд Акис Цохадзопулос затвор къща Вики Стамати конфискация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus