Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Процесът срещу Акис Цохадзопулос започна с юридически спънки

22 Април 2013 / 15:04:02  Анастасия Балездрова
1054 прочитания

С белезници на ръце бившият министър на отбраната Акис Цохадзопулос и други 18 души седнаха на подсъдимата скамейка пред тричленния състав на атинския Апелативен съд за углавни престъпления. Всички са обвинени за узаконяване на приходи от незаконни дейности и по-конкретно за съучастие в “изпирането” на подкупи, които бившият министър е получил от германска компания за закупуването на подводници за гръцкия военноморски флот.

В ролята на граждански ищец в процеса участва гръцката държава, представена от упълномощени адвокати. Те заявиха, че искат всеки един от обвиняемите да изплати по 1 милион евро като обезщетение за предизвиканите морални щети.

Защитниците на обвиняемите реагираха остро и призоваха съдебния състав да отхвърли тези претенции. Адвокатите оспориха законността на участието на държавата като страна по делото, като основният им аргумент бе, че основното престъпление – получаването на подкупи отдавна е покрито с давност.

Сред обвиняемите са настоящата съпруга на бившия министър – Вики Стамати, бившата му съпруга Гудрун Цохадзопулу и дъщеря му Арети Цохадзопулу. Последните две не пожелаха да се явят в съдебната зала, но бяха законно представлявани от своя адвокат. Арети Цохадзопулу се намира в затвора в рамките на наложения й предварителен арест.

Видимо изтощената психически Вики Стамати бе единствената от обвиняемите, която бе въведена в съдебната зала без белезници. Видът й днес не напомня с нищо на този от бляскавите снимки от миналото. Тя седна до съпруга си и потъна в мълчание, докато другите обвиняеми по делото използваха възможността да говорят със своите адвокати и дори с някои близки. След първото прекъсване на заседанието тя не се върна в съдебната зала, защото се почувствала зле.

снимка: thepaper.gr

По време на делото ще бъдат чути показанията на десетки свидетели, тъй като само бившата съпруга на Акис Цохадзопулос и неговият братовчед не представиха такъв списък. Още по време на досъдебното разследване Никос Зиграс заяви пред следователя, че ще представи пълна информация за пътя на порочните пари, който се губи в банкови сметки и офшорки в много държави.

От своя страна защитниците на бившия министър посочиха, че той кани за свидетели бившите премиери Костас Симитис и Георгиос Папандреу, настоящия лидер на ПАСОК Евангелос Венизелос и други бивши министри от партийните правителства. Според адвокатите това ще допринесе “за научаването на истината от гръцкия народ: как са били приемани решенията по време на заседанията на правителствения съвет за външни работи и отбрана”.

“Аз съм жертва на държавно насилие”, заяви пред съда Акис Цохадзопулос, който отхвърли отправените му обвинения. След това за пореден път призова да бъде освободена неговата съпруги Вики Стамати с думите: “И аз, и съпругата ми се намираме в затвора несправедливо”. В изявлението си пред съдебния състав той зададе въпроса защо досега не е направено разследване, за да се установи кой е имал основната отговорност при закупуването на оръжейни системи.

Братовчед му Никос Зиграс го обвини, че го е намесил в цялата история, поиска извинение и снизхождение от страна на съда. Според коментатори решението му да съдейства на съдебните власти по всякакъв начин е продиктувано и от много влошеното му здравословно състояние.

Останалите обвиняеми също отхвърлиха обвиненията. Процесът се очаква да продължи на 8 май.

Категории: Криминална хроника процес Акис Цохадзопулос подкупи оръжейни системи апелативен съд за углавни престъпления
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus