Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пътят на парите в делото на Цохадзопулос

20 Май 2013 / 16:05:55  GRReporter
876 прочитания

Нови данни за пътя на 2,1 милиона евро бяха изпратени до съда в Атина във връзка със скандала за корупция, свързан с бившия министър на военната отбрана Акис Цохадзопулос.

Той и още 18 свързани лица са на подсъдимата скамейка за корупция и пране на пари от незаконни дейности, пряко свързани със закупуването на три дефектни германски подводници за гръцкия военноморски флот. Смята се, че част от парите, използвани за подкуп са били вложения на фирмата на Михалис Патантос MIE, която също е участвала в сделка за подводниците. Според запознати с делото, тази информация може да се окаже решаваща за процеса, но все още не се дават подробности, как тя може да повлияе на обвинението.

В началото на тази седмица Никос Майтос, който е бивш ръководител на икономическата полиция (СДОЕ) се яви за трети пореден ден на делото, за да даде показания, без да може да обясни, от кого Цохадзопулос е закупил дома си на улица Дионисиу Ареопагиту. Тя е в подножието на Акропола в един от най-скъпите райони в гръцката столица.

Според официалните данни Цохадзопулос е упълномощил жена си да купи къщата от американската офшорна компания Nobilis. Десет години по-рано Nobilis е закупила имота от офшорната компания Torcaso, за която се смята, че е собственост на бившия военен министър. В процеса на разследване стана ясно, че основните подозрения са, че и двете компании са били собственост на Цохадзопулос, а сделките са били направени, за да може да “изперат” част от милионите, които министърът е получил, за да тъмната сделка с подводниците.

Възелът не се разплита, въпреки старанието на прокурорските власти да стигнат  до дъното на историята. Неясните обяснения на бившия данъчен ръководител Никос Майтос са предизвикали сериозно раздразнение в тричленния състав на съдиите. “Защо допускате да остават празнини и сенки по случая?”, попита председателят на съдебния съвет Христос Кацианис свидетеля по делото Майтос, който заяви, че данъчните служби не са открили кой е собственикът  на Nobilis.

Изслушването на свидетели продължава и съвсем скоро се очакват нови развития по делото. Според адвокатите на Акис Цохадзопулос, бившият министър първо трябва да бъде признат за виновен по обвиненията за приемане на подкуп и след това да бъде съден за пране на пари.

Основна цел на обвинението е да докаже, че последната фирма-собственик на къщата на Дионисиу Ареопагиту Nobilis е била на Цохадзопулос, който фиктивно е продал имота на жена си, за да изкара малко от черните си пари на бял свят. Според официалните му показания, Цохадзопулос е накарал жена си да купи къщата, защото той бил 70-годишен и банката нямало да му отпусне заем. Всъщност данъчната проверка доказва, че къщата е закупена на цена по-ниска дори от данъчната стойност, в период когато пазарните цени бяха много по-високи от данъчните оценки.

Междувременно Акис Цохадзопулос и жена му Вики вече 13 месеца са в затвора. Пред вестник Етнос Вики Цохадзопулу се представя като жертва на системата и настоява, че няма нищо общо със сделките на мъжа си. Пред гръцката преса тя подчертава, че когато се е запознала със съпруга си, за който това е втори брак, Цохадзопулос вече е бил състоятелен мъж. “Не приемам семейната отговорност”, казва тя за укриването на данъците, за които днес двамата са в затвора и чакат развитието по второто дело свързано с германските подводници.

“Искам да се приложи закона. Не искам да ми се правят услуги. Домът го купихме със заем на мое име. Ако аз имам отговорност за покупката, защо да няма и служителят в банката, който го одобри. Дадоха ми заема, защото до мен беше човек с име... Щяха ли да ми дадат такъв кредит, ако бях просто Вики Стамати (моминското й име)?”, пита риторично министершата, която доскоро беше позната със скъпия си вкус и луксозните си дрехи.

Пред медията тя говори много за детето, което днес е на шест години и половина. Тя разказва как го очаква всяка неделя сутрин, как си говорят и как до известно време се е опитвала да го заблуди, че с баща му не се намират в затвора, а на летището или в болница. Най-често има възможност да говори с него по телефона. “Дори правим упражнения по старогръцки, за да не забравя корените си”, казва за връзката със сина си, Вики Цохадзопулу. За съпруга си, който е с 35 години по-възрастен от нея, тя подчертава: “Влюбих се в него в първия момент и продължавам да съм му отдадена. Той е животът ми. За мен връзката ни не се е променила от първия момент. За него не знам”.

Интервюто на Вики Цохадзопулу излезе само седмици след началото на едно от най-значителните антикуропционни дела, които са се водили някога в Гърция. Договорът за построяване и доставка на повредените подводници струва на гръцката държава над три милиарда евро. Между лицата на политическата сцена Акис Цохадзопулос беше един от най-крещящите случаи на “случайно” забогатели политици, който скандализира обществеността с поредица от публичи финансови пируети.

Категории: Криминална хроника Цохадзопулос подводници скандал корупция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus