Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сблъсъци на полицейски синдикалисти с техни колеги от отрядите за гражданските безредици

06 Септември 2012 / 09:09:13  GRReporter
1139 прочитания

Полицаи от специалните части за борба с гражданските безредици се изправиха лице в лице с техни протестиращи колеги, които блокираха централния вход на полицейското училище в района на Гуди, Атина. Синдикалистите от гръцката полиция използват различни методи на протест против решението на правителството да им ореже заплатите и да не им плати отработеното извънредно време в последните две години. В в знак на несъгласие с идващите мерки те блокираха входа, от където рано сутринта в четвъртък трябваше да тръгнат за Солун автобуси с отряди на специалните части.

През уикенда северният град ще стане домакин на годишния Международен солунски панаир. Държавното управление засилва полицейското присъствие и командирова командоси от Атина, които при нужда да се включат в потушаване на социални размирици в седмицата на панаира.

Около 50 протестиращи се появиха неочаквано пред входа на столичното училище в ранните часове на деня и блокираха вратата, от която трябваше да тръгнат автобусите за Солун. По министерско нареждане протестиращите полицаи бяха обградени от техни колеги от специалните части за борба с размириците. Ескалиращото напрежение доведе до няколко леки сблъсъка между двете страни, но без проявено отявлено насилие, нито използване на химични вещества.

Реакциите в социланите медии за създалата се ситуация не закъсняха. Недоволството от новото окастряне на заплатите, непосилните данъци, скъпите горива и растящата безработица в Гърция се увеличава, но сблъсъкът на полицаите с техните колеги на смяна предизвика смесени чувства в хората. Потребител на Фейсбук написа: “Остава да видим арест на полицаи с обвинения за съпротива срещу властта и нарушение на обществения ред....”. Други коментират, че ако това бе протест на която и да е друга професионална или обществена група, която да пречи на изпълнението на важна задача досега специалните части са щели да извадят палките и бутилките със сълзотворен газ и темата да е приключила.

Малко преди 11 часа сутринта протестиращите полицаи се оттеглиха, защото ресорният министър заяви, че ще ги приеме за среща, на която да обсъдят как да се реши проблема с изплащането на изработеното извънредно работно време. Междувременно работниците в корабостроителниците в страната блокираха булевард Масогион в Атина също в знак на протест срещу окастрянията на доходите им.

Категории: Общество полицаи стачки протести граждански размирици
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus