Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Самоубийците са семейни, с психически и финансови проблеми

10 Септември 2013 / 18:09:24  Анастасия Балездрова
1434 прочитания

Самоубийците не искат да убият себе си, а болката, която им пречи да живеят. Така психолозите описват състоянието на хората, които решават да сложат край на живота си и подчертават, че над 90 на сто от онези, които са направили опит да се самоубият или са изразили намерението да го направят страдат от някакво психическо заболяване. Само в 10 на сто от случаите може да се твърди, че основната причина, която кара някой да посегне на живота си е свързана с икономическата криза и нейните последствия.

В същото време обаче през последните години броят на самоубийците е нараснал и това се потвърждава от гръцкия Национален статистически институт и полицията. Според представените наскоро официални данни през 2011 са били регистрирани 477 самоубийства, с 43 на сто повече от 2007. Те се потвърждават и от неправителствената организация „Климака”, към която функционира първата и единствена телефонна линия „Намеса за самоубийството 1018”.

В днешния международен ден за превенция срещу самоубийствата от организацията представиха тревожни данни, които показват както повишение на броя на завършените и опитите за самоубийство, така и в броя на хората, които търсят помощ.

„Ситуацията е притеснителна в цяла Европа, където всеки ден се извършват 172 души. В световен мащаб броят на самоубийците е по-голям от броя на хората, които умират по време на военни действия, а в Гърция самоубийствата са от 2 до 3 пъти повече от убийствата”, заяви психиатърът Кириакос Кацадорос.

Според статистиката на организацията на всеки 18 часа в Гърция се извършва едно самоубийство, а на всеки 45 минути се прави опит за такова. „Това се дължи най-вече на липсата на превенция. За сравнение, от 1995 до 2005 от СПИН, за който се прилагат различни мерки за превенция са починали 1 552. В същия период самоубийствата са 3 500”, заяви той.

Профилът на самоубийците:

Мъж – средна възраст, женен, с финансови проблеми

Жена -  млада, омъжена, с психически проблеми

Мъжете се самоубиват по-често от жените. От общо 477 случая през 2011, 393 от жертвите са били мъже и 84 – жени. Най-разпространените начини при мъжете са обесване, използване на огнестрелно оръжие и падане от високо, докато при жените са: обесване, падане от високо и натравяне с лекарства.

„Първият опит е в повечето случаи неуспешен. Наричаме го образно „репетиция за смърт”. Проблемът е, че половината от тези хора ще го направят повторно, а 20 на сто – ще повторят в рамките на година след първия неуспешен опит. Така се получава натрупване и увеличаване на случаите”, поясниха психиатрите от „Климака”.

Според тях това се дължи на липсата на превенция. „Изписват хора от психиатрични заведения и никой не уведомява близките им, че трябва да бъдат следени. Друг фактор е, че стигматизацията продължава да съществува с всичките й последици”.

Статистиката от получените на горещата телефонна линия обаждания е показателна. През 2012 са се обадили 4 000 души, 53 на сто от които са били директно заинтересовани, тоест потенциални самоубийци и 47 на сто – техни близки, приятели, институции и други. 50,6 на сто от обадилите се са били жени и 49,4 на сто – мъже.  

„20,9 на сто са заявили, че са безработни, 6,5 на сто – работещи на свободна практика, 6 на сто – пенсионери, 5,6 на сто – служители в частния сектор и 5,5 на сто – студенти. Само в 2 на сто от случаите не е заявено наличието на някакъв вид психическо разстройство”, поясниха от организацията. Най-много са били представителите на възрастовите групи 16 – 25 и 36 – 45, следвани от 26-35 и 46-55. При младежите на възраст между 15 – 17 години най-честите причини са свързани със сексуалната им ориентация.

Психиатрите обърнаха внимание на социалните и икономическите последствия от самоубийствата и опитите за самоубийство и заявиха категорично, че увеличението на техния брой не трябва да бъде свързвано с последиците от икономическата криза. Твърдение, което не само се носи в публичното пространство, но умело се използва и от някои опозиционни партии като аргумент срещу политиката на правителството. 

Категории: Общество самоубийства превенция психическо разстройство Климака
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus