Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Само 36 на сто от гръцките държавни служители ползват електронна поща

22 Август 2014 / 14:08:58  GRReporter
759 прочитания

Електронната "революция" така и не е приключила в гръцката държавна администрация. Това показват данните от обновения регистър на служителите в държавните служби и предприятия, които представя гръцкият всекидневник „Та неа”.

Според тях за повечето от държавните служители компютрите са само декор по техните бюра. 60 на сто не са в състояние дори да напишат текст на компютър, а също толкова не са запознати с възможностите, които предлага интернет. При тези условия изглежда напълно логичен фактът, че 64 на сто от служителите не използват електронната поща.Това обяснява защо годишните разходи за хартия в държавния сектор продължават да са изключително високи – 500 милиона евро.

Ситуацията изглежда още по-парадоксална, като се вземе предвид, че половината от държавните служители са завършили висше или полувисше образование, за които се предполага, че би следвало да знаят поне как да напишат един текст на компютъра. Освен това, според данните в регистъра 11 на сто от работните места се определят като „специални” и се заемат от главни секретари, специални съветници, научни и обикновени сътрудници на различните служби. Поне на теория за да бъдат назначени те трябва да представят удостоверение за компютърна грамотност.

Но това е само единият от проблемите. Оказва се, че много малка част от гръцките държавни служители владеят чужди езици. По-конкретно, едва един от всеки четирима знае английски език. Статистиката става още по-обезкуражаваща относно знанието на други езици –5,3 на сто от служителите имат дипломи за владеене на френски и една 3,3 на сто – на немски език.

В същото време процентът на служителите, които продължават да се обучават след дипломирането си е минимален. Едва един от десет държавни служители е завършил магистратура и само 3,5 на сто са с докторантска степен.

Според статията в „Та неа” това е и причината за усилията на министъра на административната реформа и електронното управление Кириакос Мицотакис да оползотвори възможността, която се предоставя от споразумението с надзорната тройка за назначаването на 15 000 нови служители в замяна на съответния брой съкращения до края на годината. Целта на министъра е да бъдат назначени млади и високообразовани служители с доказани професионални качества.

Изброените „качества” на държавните служители вероятно се оправдават от тяхната възраст. Само трима от всеки десет са в групата 20 – 39 години, а процентът на истинската „свежа кръв”, т.е. тези на възраст между 20 и 29 години е едва 7 на сто.

222 857 служители са на възраст от 40 до 49 години, 150 049 – от 50 до 59 години и 24 845 са над 60-годишни.

Жените са по-малко от мъжете, което отчасти се дължи и на факта, че те се пенсионират по-рано. Така в групата на над 60-годишните 17 557 са мъже и 7 288 са жени, докато сред служителите на възраст от 50 до 59 години съотношението е 79 213 мъже срещу 70 836 жени. Разликите са още по-драстични сред по-младите служители. Във възрастовата група 40 – 49 мъжете са повече със 17 500 души, а в групата 20 – 39 години – с 19 000.

Голямото мнозинство на държавните служители или 488 193 души работят в министерства и други държавни учреждения. Основен „работодател” са също общините и областните управления, където работят 83 242 служители, децентрализираните управления с 6 769 служители и независимите органи с 1 783 служители.

Според публикацията все пак общият брой на държавните служители е намалял драстично в сравнение с 2009, в края на която те са били 942 625 души. Четири години по-късно броят им е намалял до 675 530 души.

Категории: Общество гръцки държавни служители образование компютърна грамотност владеене на чужди езици
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus