Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Само 2 на сто от гърците знаят за европейския номер за спешни повиквания 112

26 Февруари 2013 / 18:02:09  Анастасия Балездрова
1642 прочитания

Повечето от гърците продължават да се обаждат на трицифрените телефони на полицията, Противопожарната служба или Бърза помощ и дори не знаят за съществуването на единния номер за цяла Европа, показват данните от последната статистика.

Въпреки кампаниите, които се провеждат всяка година той е известен само на 26 на сто от жителите на Стария континент и на 34 на сто от онези, които посещават често други европейски държави. Цифрите са много ниски, особено като се има предвид, че решението за създаването на единния европейски номер за спешни повиквания е било прието през далечната 1991.

„Всяка година 150 милиона европейци се движат в европейското пространство. Вероятността те да се озоват в ситуация, която заплашва тяхната сигурност и живот или да уведомят местните власти за някакъв инцидент породи нуждата от установяването на единан телефонен номер за спешна помощ”, посочи ръководителят на представителството на Европейската комисия в Атина Панос Карвунис.

Миналата година операторите в Гърция са помогнали на 3 000 души, като са насочили обажданията им към компетентната да се отзове на тяхното повикване инстанция. Резултатите и действията за запознаването на по-голям брой граждани с телефонния номер бяха представени на пресконференция по повод на Европейския ден на „112“.

„Критичното е хората да бъдат информирани за наличието на този телефонен номер, чиито оператори препращат исканията към съответните служби според техния вид. При една автомобилна катастрофа например може да се наложи да бъдат информирани няколко служби: Бърза помощ и Противопожарната служба“, посочи Димитрис Пирос от Европейската асоциация за номера за спешна нужда 112.

Главният секретар на Гражданска защита в Гърция Патроклос Георгиадис заяви, че през 2012 в 96 случаи се е наложило да бъде установено местонахождението на хора, които са потърсили помощ. В тази връзка Панос Карвунис заяви, че Европейската комисия финансира проекта eCall. „Той е свързан с осигуряването на спешна помощ в случай на автомобилна катастрофа на територията на Европейския съюз. Целта е във всеки автномобил да бъде поставена една кутия, която ще се обажда автоматично на номер 112. Тя ще изпраща данни за въздушните възглавници, които са се отворили, информация за сблъсъка и координатите на мястото, където се е случил инцидентът“. Според някои преценки този начин на информиране би могъл да намали с времето за намеса на службите с 40 на сто в градска и с 50 на сто в извънградска среда.

Един от въпросите, които до момента не са решени напълно са езиците, на които отговарят служителите в телефонния център. В Гърция те отговарят на гръцки, английски и френски език, като намеренията на Гражданска защита са да увеличи езиците. Гърция е туристическа дестинация и през последните години страната се посещава от туристи, които не говорят английски език, бе мнението около което се обединиха всички участници в пресконференцията. Това налага въвеждането и на други езици, без обаче да е ясно кога точно ще се случи това.

Както посочи Димитрис Пирос европейският опит дава няколко решения. „В Лондон например телефонният център отговаря на 173 езика. В Брюксел пък обажданията се препращат към доброволци, които говорят на езика на търсещия съдействие гражданин.

Патроклос Георгиадис заяви, че след около година телефонният номер 112 ще обедини всички служби и инстанции. „Става дума за полицията, Бърза помощ и Противопожарната служба. Така или иначе в 99 на сто от случаите хората се обаждат в случаи на обири, кражби, пожари и пътни катастрофи“. Той не изключи свързването към линията и на неправителствени организации, които се занимават с изчезвания на деца и възрастни и с жертви на домашно насилие.

Главният секретар на Гражданска защита заяви, че клиповете, които информират за телефон 112 освен по телевизията ще бъдат показвани в кината и в социалните медии, за да достигнат до възможно по-голям брой хора.

„Целта ни е да информираме преди всичко хората, които имат най-голяма нужда от помощ: планинари, рибари, ветроходци, хора, които работят на отдалечени места, както и самотните възрастни хора“.

Листовки с информация за телефон 112 се раздават на атинското летище и в самолетите на някои авиокомпании. Информация за нея се предоставя също на видеоекраните, които са поставени на спирките на метрото, електричката и пристанището в Пирея.

Целта на Европейската комисия е да утвърди номера за спешни обаждания 112, както е утвърден 911 в САЩ и Канада. Те заявиха, че двете линии са свързани и когато един европеец се намира в Северна Америка и набере 112 обаждането му веднага се прехвърля към 911. Същото се случва, когато намиращият се в Европа американец звънне на 911 – той се свързва веднага с европейския номер 112. 

Категории: Общество европейски телефонен номер за спешни повиквания 112 кампания телефонен център езици
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus