Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Салата с октопод

08 Август 2014 / 15:08:54  GRReporter
1910 прочитания

Даниел Лахана

В продължение на темата от миналата седмица за италианските кулинарни фестивали („sagre”), които преобладавват през август, днешната рецепта отразява популярността на октопода, особено по това време на годината. През първите няколко дни на август има голям фестивал на октопода, също в Бари, но вниманието ми беше привлечено от годишния фестивал „Sagra del Polpo” („polpo” е италианската дума за „октопод”) в село Теларо в Леричи, провинция Ла Специя, в района на Лигурия, който всъщност започва днес,8 август, и завършва на 11-ти.

Интересът ми се дължи на факта, че този конкретен фестивал се провежда в Теларо в чест на легендарния гигантски октопод (!), който се твърди, че е спасил селото, както свидетелства и плакет на латински поставен в църквата, където се е случило „събитието”.

Според легендата, „Една бурна нощ през юли 1660 г. сарацински пирати атакуваха Теларо, докато жителите му спяха. Гигантски октопод обаче излезе от морето и хвана с пипалата си развените от вятъра въжета на камбаната на църквата „Свети Георги”, карайки я да звъни силно и дълго. Жителите незабавно се събудиха и се спасиха като започнаха да хвърлят от прозорците си врящо олио върху сарацините”. Затова и днес селяните продължават да използват местното си олио с пресен магданоз и лимонов сок, за да подобрят вкуса на октопода в тяхното празнично ястие. Версията от Теларо включва и картофи – нарязани на кубчета, те се варят заедно с октопода, около половината от времето необходимо за приготвянето му. Лично за мен, през лятото тази конкретна салата е по-освежаваща без картофи. Въпреки това, не се колебайте да добавите три или четири картофа, ако желаете!  

                                                                                ***

РЕЦЕПТА

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Почистете и измийте октопода. Ако вече не е подготвен, извадете торбичката с мастило и клюна, както е описано тук.

Напълнете ¾ от дълбока тенджера с вода, добавете дафиновия лист, две от скилидките чесън и малко сол. Когато водата заври добавете октопода. Оставете го да се вари на слаб огън, частично покрит, за около един час или докато октоподът омекне хубаво и се свари напълно  - готов е, когато зъбците на вилица влизат лесно в него.

Махнете съда от огъня, свалете капака и оставете октопода в течността, докато се охлади. След това излейте течността и нарежете окотпода на хапки. Прехвърлете в купа.

Счукайте ситно останалите две скилидки чесън. Сложете ги във втора купа заедно с лимоновия сок, олиото, магданоза, солта и черния пипер. Разбийте с вилица, докато се смесят.

Излейте дресинга върху октопода и разбъркайте добре.

Оставете на хладно място в продължение най-малко на 8 часа преди сервиране. Можете да гарнирате със зелени маслини.

Ястието става още по-вкусно през следващите 3 до 4 дни. Дръжте го покрито в хладилника и го оставете да се стопли до стайна температура преди сервиране.

Buon Appetito! Добър апетит!

Категории: октоподpolpoиталианска салатасредиземноморски рецептиТеларо салата с октоподInsalata di Polpo
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus