Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рушветите са намалели, но корупцията вилнее в публичната администрация

01 Август 2012 / 18:08:29  GRReporter
1944 прочитания

През последните две години в Гърция се говори много за реформи и промени, но както доказва докладът за 2011 на главния одитор на публичната администрация Леандрос Ракиндзис корупцията продължава да властва.

Заради кризата рушветите с така наречените „пликчета” са намалели. В същото време обаче хванатите за корупция държавни служители остават ненаказани. И това важи в невралгични служби като данъчните управления, болниците, службите за градоустройство и осигурителните каси.

Сред най-фрапантните случаи са: служител, който прекарвал незаконно през границата нелегални имигранти със служебен автомобил, директорка на данъчно управление издала удостоверения за платени данъци на своите годеник и брат, въпреки че са дължали суми на държавата, а единият от тях не е подавал никога данъчна декларация, както и служителка в осигурителна каса, която отпуснала незаконно помощ за безработни на сестра си и нейния съпруг.

За тези и подобни нарушения дисциплинарните съвети на службите са им наложили от парични наказания в размер на три месечни заплати до запор на дейността за срок от 4 месеца и спиране на заплатата за този период. За всички тези случаи главният одитор е започнал процедура на обжалване.

- Служител в данъчно управление издал заповеди за изплащане на 175 000 евро от името на няколко общини, които след това прибрал в джоба си. Дисциплинарният съвет обаче решил, че подходящото наказание е временно прекъсване на професионалната дейност за срок от 6 месеца без право на заплата.

- Служител в център за възстановяване набил своя колежка. За това деяние бил изпратен в дома си само за 5 месеца, след което се върнал нормално на работа,

- Учител, който бил осъден на 7 месеца затвор за кражби и фалшифициране бил „наказан” от колегите си със забрана за повишение само за срок от две години.

Главният одитор е поставил под съмнение почти 10 на сто от общо 1 900 дисциплинарни решения, които са поставили скандално ниски назакания на нарушителите. Той отбеляза, че закъсненията в завършването на дисциплинарния контрол са много големи и често нарушителите се измъкват ненаказани. Общо одиторът е разгледал 1 403 случая, за 393 от които е  сезирал прокурорските служби. 608 от случаите на корупция са били извършени в данъчни управления и други финансови институции, 122 – в служби по градоустройство и 83 – в осигурителни каси.

Главният одитор на публичната администрация Леандрос Ракиндзис

Той се позова и на разкрития преди няколко месеца случай на служителите в министерството на развитието, които са отпускали незаконно финансиране с цел инвестиции на бизнесмени срещу фалшиви документи. Той посочи, че дисциплинарната проверка, както и проверката на начина, по който са се сдобили с големите парични суми, открити в техните банкови сметки продължават. За тях ще бъде издаден нов доклад до края на годината.

Леандрос Ракиндзис се обяви срещу новите наредби в дисциплинарното право, които му отнеха компетенцията да обжалва решенията срещу престъпили клетвата си държавни служители. Новият закон, който започна да действа през март тази година предоставя един транзитен период на старите дисциплинарни съвети. Те са същите, които са издали множеството оневиняващи решения. Според главния одитор тази наредба е „сериозен удар срещу публичната администрация”.

Главният одитор бе особено критичен за общинските съвети, които често затварят улици или въвеждат движение само в една посока, за да обслужат известни жители и дори самите членове. „Правят планове, както им е удобно. В предградието Психико бе създаден специален план, за да се ограничи влизането на хора, които не живеят там”, посочи главният одитор и определи тези квартали като „феодални владения”.

Други груби нарушения са в уличните павилиони, които се разрастват толкова, че приличат на минимаркети. В следствие на това са регистрирани случаи на наранявания на инвалиди. 

Категории: Общество корупция главен одитор публична администрация рушвети дисциплинарни съвети
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus