Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Родители и учители не искат задължителна ски ваканция за децата

15 Януари 2014 / 16:01:04  GRReporter
806 прочитания

Учители, родители и ученици следят със смесени чувства новия „сериал“ на образователното министерство, този път със заглавие „Бяла седмица“ и място на действие училищата в страната.

През една учебна година, започнала със стачки и протести в областта на образованието, и включваща два вида избори през май (за евродепутати и за местни органи на властта), когато училищата ще затворят за по два дни (в петък и понеделник заради подготовката за изборите), министерството на образованието е на крачка от решението да бъде въведена т.нар. «бяла седмица», или задължителна ски ваканция.

Това, разбира се, не е инициатива на министерството, а е резултат от направените постъпки от страна на Общогръцката федерация на хотелиерите пред премиера Андонис Самарас с цел стимулирането на вътрешния туризъм и от там на местните общности и икономики през зимния период чрез въвеждането на съответните стимули.

Това предложение първоначално предвиждаше затваряне на училищата от 4 до 7 март след Чистия понеделник, но министерството отговори, че ако нещо такова се случи, то ще бъде в крайна сметка само за два дни и то без да се губят учебни часове, тъй като ще се приспаднат от други екскурзии, предвидени през годината.

«Но нима е възможно образователното министерство, което се грижи да не бъде загубен нито един учебен час, когато става дума за стачки на преподавателите или протести на учениците, да се съгласи да бъде посветена цяла една седмица на ... ските?;», пита иронично пред вестник „Вима“ председателят на Федерацията на преподавателите в средното образование Темис Коцифакис, като изразява също така мнението, че правителството нехае за държавното образование.

«Ако учебната година е планирана правилно, и започва както трябва през септември с голямо разстояние между ваканциите за Коледа и Великден, едно такова предложение би могло да бъде прието», споделя бившият председател на Федерацията Никос Папахристос. «При днешните условия обаче, имам чувството, че това ще създаде проблеми. И то защото това предложение се прави не за да си починат учениците, а за да бъде стимулиран туризмът», посочва той.

Във всеки случай зимната ски ваканция е политика, прилагана в много европейски държави, където тази ваканция помага за организирането на екскурзии през зимата. Там обаче, както казват преподавателите, ските са широко разпространен, народен спорт, и няма толкова голяма ваканция през лятото, както в Гърция, където я налага липсата на инфраструктура и спортна дейност в училищата.

«Ваканциите на учениците трябва да се определят от образователни приоритети, а не от приоритетите на хотелиерите», коментира въпроса преподавателят Стратос Стратигакис.

И задава логичния въпрос как ще бъде осъществена тази ски ваканция, след като родителите на учениците в голямата си част няма да имат съответния регламентиран от държавата „отдих“ два дни след Чистия понеделник. Същевременно, ако не могат да си осигурят двудневния отпуск, родителите на малки деца ще бъдат изправени пред допълнителен проблем, тъй като няма да има къде да ги оставят, докато работят.

Освен това повечето родители заявяват, че ограничават всички излишни разходи, за да могат да посрещнат непосредствените нужди на семействата си, а не са малко и учениците, които не участват в няколкодневни екскурзии, организирани от училището или класа им, предимно поради финансови причини.

Противниците на предложението добавят също така, че в Гърция зимата е много по-мека, отколкото в Европа, където ски ваканцията е въведена и заради лошите атмосферни условия, които затрудняват учебния процес и други дейности. Те добавят също така, че нещо подобно се случва в Гърция, но заради горещото лято.

«А, ако ни вземат дни от другите ваканции, аз съм против», казва пред „Вима“ и един ученик от начално училище в центъра на Атина...

 

 

Категории: ски ваканция Общогръцката федерация на хотелиерите Федерацията на преподавателите в средното образование
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus