Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ресторантьорите връщат пепелниците по масите

18 Октомври 2010 / 16:10:50  Виктория Миндова
2008 прочитания

„Върнете пепелниците в ресторантите и заведенията за публично хранене!” Това е призивът на Федерацията на собствениците ресторанти, които от началото на седмицата призоваха всички засегнати бизнеси да пренебрегнат приетия наскоро закон за забрана на тютюнопушенето във всички публични пространства. От федерацията заявяват, че обществено полезната мярка ще унищожи и без това западналия им бизнес и въпреки заплахата от глоби са готови да поемат риска да позволят тютюнопушенето в затворените пространства, за да задържат и без това намалялата клиентела.

Проучване на GRReporter показа, че обществеността приема със смесени чувства неподчинението на гръцките собственици на ресторанти и таврни, но като цяло мнението клони към подкрепа на инициативата. 23-годишната студентка Александра казва, че предпочита да пие кафето си без да се задушава от цигарения дим около нея. Състудентката й Феня обаче предпочита да се определят зони за пушачи, които няма да притесняват останалите клиенти, но няма и да изолират тези, които биха искали да запалят цигара със следобедното си кафе например.

„Трябва да се намери среден път към решение на проблема,” казва управител на малкото бистро Кафедра в столичния квартал Маруси. Той също смята, че правителството трябва да обмисли мярка, която ще позволи заведенията за обществено хранене да имат сектори за пушачи и непушачи. Така хората, които не са пристрастени към цигарите ще имат право да се насладят на кафе или приятен обяд без да се притесняват от цигареният дим, а пушачите няма да бъдат дискриминирани.

Според него икономическата криза и затягането на семейните бюджети е „ударило” най-много оборота на таверните и ресторантите в страната. В този бизнес спадът на оборота достига дори до 40%-50%, а с идването на зимния сезон нещата ще се затегна още повече. В кафенетата нещата са много по-добре, заявява управителят и ако има намаляване на оборота, то не надминава 10%.

Площадът на метростанцията на квартал Маруси е известен с многобройните си малки и големи заведения. Управителят на кафе-бар Esatto, което е известно заведение в района даде една доста по-крайна позиция. Със цигара в уста зад бара той категорично заяви, че забраната за тютюнопушенето трябва да се отмени. „В заведението имам триста места, а две трети от клиентелата ми пуши. Трябва да отменят закона, ако искат малки и големи търговци да продължат да работят и да плащат данъци,” обясни той.

Шестнайсетгодишният му опит в областта на обслужването в този сектор сочи , че в момента хранително-вкусовата индустрия и свързаните с нея услуги минават най-трудния си период. „По мои наблюдения общо оборотът на заведенията за хранене е намалял с около 40 на сто, а както изглежда нещата ще продължат да се влошават,” казва той. Според него законът е влязъл в сила в най-лошия възможен период, когато предприятия от различни сектори прекратяват дейност едно след друго, а хората започват да намаляват до минимум излишните разходи. Голяма част от тези разходи са и вечерите навън и нощните забавления. В същото време правителството е увеличило данъчната дейност върху действащите предприятия с преки и косвени данъци, а оперативните разходи са се завишили значително. „Управляващите трябва да разберат, че няма как да оцелеем през зимата, ако забранят човек да запали една цигара с кафето си,”  заключи управителят на кафе-бар Esatto.

Подобна бе позицията на бармана на бирария June 1935, който като цяло подкрепя инициативата на Федерацията на собствениците ресторанти. Независимо от това той заяви, че не смята да извади пепелниците по масите преди да бъде прието официално решение за това. „Все още само някои заведения подкрепиха инициативата и не искам да рискувам да ме глобят, защото не съм се подчинил на сега действащия закон,” обясни. Според него трябва да дадат право на собствениците на заведения сами да решат дали искат да са „smoke friendly” (за пушачи) или не.

Категории: ИкономикаПазари цигари забрана тютюнопушене ресторантьори таверни
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus