Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Решението за съдбата на “русия ангел” ще е известно най-рано следващата седмица

18 Март 2014 / 07:03:26  GRReporter
796 прочитания

Мария Спасова
    Днес в 12,00 часа районният съд в Лариса ще разгледа делото за попечителството на “русия ангел” Мария, която през октомври миналата година бе открита в ромско семейство в катун край град Фарсала. Тогава районният прокурор реши да остави момичето под временното попечителство на фондацията “Усмивката на детето”. Фалшивите й осиновители Елевтерия Димопулу и Христос Салис бяха арестувани по обвинения  в отвличане и документални измами - Елевтерия е в женския затвор в Коридалос, а Салис е в затвора в Лариса.
    Ромското семейство на няколко пъти подава молби, за да бъде освободено от затвора, но съдът ги отхвърля непрекъснато. Успоредно семейството заведе дело, за да получи по законен път правото да е настойник на детето, а през януари 2014 и българската държава чрез посолството в Атина се намеси в съдебния процес.
    Тъй като чрез ДНК тест се доказа, че Мария е биологична дъщеря на Саша и Атанас Русеви от град Николаево, край Стара Загора, българската държава иска съдбата на детето да се реши от българските институции, а не от гръцкия съд.По документи обаче детето е гръцки гражданин.  До момента биологичните родители на “русия ангел” не са изявили желание да си възвърнат родителските права.  
    Днес българската страна, както и адвокатите на ромското семейство ще представят пред съда аргументите си в полза на тезите им. А до петък, в 12,00 часа на обяд ще имат право да предоставят допълнителни документи в своя полза. Най-вероятно съдът ще се произнесе по делото следващата седмица.
    Междувременно малката чаровница, която спечели симпатиите на световните медии не подозира нищо в новия си дом във фондацията “Усмивката на детето”. От съда са изискали експертиза за състоянието й, която е изготвена от социален работник и психолог. “Експертизата е строго секретна и не мога да разкрия никакви детайли от нея. Тя ще бъде представена на съда и ще бъде включена в досието на процеса”, уточни за GRReporter прессекретарят на фондацията Панайотис Пардалис.
    Детето няма и идея, че може да му се наложи отново да смени дома си. То е спокойно, развива се добре и дори вече има приятели в новата си среда. От българска страна досега никой не се е обаждал, за да се позаинтересува от състоянието й, уточняват от фондацията. Ако ще трябва отново да сменя средата и дома си, това ще е голям стрес за 4-годишното момиче, смятат детски психиатри.
    Решението на съда в Лариса е важно не само за съдбата на русата Мария. То ще се използва като прецедент при решаването и на други подобни съдебни спорове. Нека припомним, че около месец след новината за “русия ангел” още едно българско дете беше намерено в ромско семейство, които не са нейни биологични родители. Става дума за 4-годишната Христина от Солун, която също е под временната опека на “Усмивката на детето”. А само преди 10-тина дни бе открита и 11-месечната Соня в мнимите си родители - ромско семейство от Катерини. А според юристи фактът, че Елевтерия Димопулу е “снабдила” ромите с пеленачето само утежнява вината й и й намалява шансовете да получи правото на законен настойник на “русия ангел” Мария.

 

Категории: русият ангел Мария дело за попечителство районият съд в Лариса Усмивката на детето ромско семейство незаконно осиновяване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus