Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Христина е 4-годишното дете, намерено в ромско семейство в Солун

13 Ноември 2013 / 11:11:30  Анастасия Балездрова
1302 прочитания

„Откритото в ромско семейство в Солун дете е на 4 години, казва се Христина и се намира при нас от две седмици заедно с Мария и останалите деца”, заяви за GRReporter председателят на „Усмивката на детето” Костас Янопулос. Той разказа, че организацията за защита на децата е била уведомена да вземе детето от болницата и да поеме грижите за него.

Новият случай, който има удивителни прилики с този на откритата в ромски катун до Фарсала Мария бе разкрит от полицията в Солун, съобщи гръцкото електронно издание protothema.gr. Детето било намерено по време на проверка, проведена по заповед на прокуратурата на Върховния съд в отделите „Гражданско състояние” на гръцките общини. След случая с Мария прокуратурата нареди да бъдат разследвани актовете на раждане на децата, родени от 2008 до 2013, които са изготвени въз основа на клетвена декларация от страна на родителите.

При проверката в Солун властите открили, че една майка от ромски произход декларирала второ раждане на дете едва шест месеца след предишното й раждане. Полицията открила семейството веднага в региона на квартал Диавата в западната част на Солун. Резултатите от ДНК-теста показали, че жената и нейният съпруг не са биологичните родители на 4-годишното момиченце.

Последвал арест на двамата мними „родители”, срещу които бяха предявени обвинения за отвличане на дете в степен углавно престъпление. Според източници по време на разпита двамата са заявили, че детето им е било оставено от ромско семейство от България, което нямало финансовите възможности да го отгледа. Срещу ромите от Солун е изготвена също досъдебна преписка за незаконно получаване на социални помощи.

По време на прокурорското разследване в общо 47-те отдели „Гражданско състояние” в различните общини в региона на Солун, както и в 3 000 папки на регистрирани в социалните служби са били намерени още шест съмнителни случаи. По тях вече тече разследване на полицейските органи.

Експерти твърдят, че проблемът с незаконните осиновявания на деца е много сериозен не само в Гърция, но и в цяла Европа. В коментарите си правозащитни организации са критични към медиите за прозиращата дискриминация в начина, по който представят случаите, когато децата са от ромски произход.

От друга страна в медиите се появиха критики, включително към организацията за начина, по който Мария бе отстранена от единствените хора, които е чувствала като близки и най-вече за изявлението на Костас Янопулос, че Мария е щастлива в дома на „Усмивката на детето”.

Той предпочете да отговори по подобен начин: „Извиняваме се на всички, които казваха, че детето търси родителите си. Медицинският персонал и психолозите бяха до Мария от първия момент и виждаха в нея едно дете, което не търсеше никого и контактуваше с хората около себе си. Видяхме едно дете, което търсеше служителите от следващата смяна, защото се страхуваше, че те няма да се върнат. Това показваше нуждата й да се намира в една стабилна среда”.

По думите на Костас Янопулос Мария е  едно независимо дете, което се облича както иска и яде каквото иска. „Никой не може да й наложи нищо. Всички тези деца са научени да оцеляват самостоятелно и по тежък начин. Те са житейски борци. Първото, което я привлече бяха играчките и контактът с новите хора. След това се приспособи. От самото начало искаше да се доближи до останалите деца”. Той разказа още, че Мария контактува с доброволците на организацията на гръцки език, въпреки че често се налага да ползва помощта на хора, които знаят ромски.

Янопулос допълни, че делото за попечителството на малката Мария е в процес на разглеждане, без да е ясно кога ще бъде издадена съдебната заповед. Според председателя на „Усмивката на детето” редът в тази процедура е следният: „Прокуратурата първо разследва доколко детето може да бъде върнато на родителите, след това се разглежда вероятността то да бъде осиновено, след това – да бъде настанено в някоя институция и след това други решения. Това е най-правилният начин за действие с всички деца, не само с Мария. Целта е да не бъде наранена още повече душата на детето”.

Източници, на които се позовава вестник „То вима” твърдят, че всички процедури по осиновяването или изпращането на Мария в приемно семейство ще се проведат в Гърция, защото незаконните действия са били извършени в страната.

Според неправителствената организация „Арсис” в Солун много от ромите в Гърция не регистрират изобщо децата си. „Проблемът е в това, че никоя държавна инстанция не се занимава с проблемите на децата на ромите. Не е възможно едно дете да не ходи на училище и това да се счита за нормално, както и да не се прави нищо за приема на ромчетата в образователната система”, е заявил пред гръцката информационна агенция AMNA председателят на организацията Никос Гавалас.

За случая с Мария той подчертал, че практиката да отглеждат децата на свои роднини е обща за ромите в Гърция и България. 

Категории: Христина малката Мария ромско семейство незаконни осиновявания Усмивката на детето попечителство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus