Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ректорът на университет „Аристотел” бе обвинен в иницииране на стачки

15 Ноември 2012 / 21:11:39  GRReporter
1001 прочитания

Ректорът на солунския университет Аристотел Янис Милопулос бе обвинен в иницииране и финансиране на стачни действия от страна на служителите със цел да изнуди министерството на образованието да отпусне средства за учебното заведение.

Сериозните обвинения бяха отправени от председателя на Работническия център в Солун Панайотис Царамбулидис в рамките на пресконференция. Той заяви публично, че ректорът със сътрудничеството на Работническия център е подтикнал работещите в отдел „Чистота” на университета към стачни действия.

„Стачките на отговорните за чистотата служители с временни трудови договори започнаха с благословиите и подтика на ректора и заместник-ректорите, които искаха да изнудят министерството да отпусне пари. Конкретното ръководство изхарчи пари на университета и така бюджетът бе нарушен още през август. Когато разбраха, че министерството няма никакво намерение да отпусне други пари смениха своята тактика и казаха на служителите  да спрат стачката”.

Както посочи, ректорът Янис Милопулос е отправял многократни покани към Работническия център да проведат протест пред министерството на образованието. „Когато му казах, че това не може да стане понеже ще ни посрещнат полицаи, както и че някои от нас нямат финансовата възможност да пътуват до Атина неговият отговор бе: „За първото си прав. Второто ще го уредим ние”.

Според обвиненията ректорът отговорил с фразата: „Е, Панайотис, мен ли чакаше да ти го кажа?” на предупреждението за намерението на служителите да окупират сградата на ректората.

Реакцията на ректора бе светкавична. В гневно писмо той обвини синдикалистите, че „обслужват своята политика на гърба на обикновените служители, организираха окупации и стачки, обещаха назначения, т.е. те са представителите на системата, която доведе страната до днешното положение. Сега лъжат и клеветят, за да оправдаят своите непростими действия”.

Янис Милопулос заяви, че ръководството на университета е подкрепило исканията на служителите с временни трудови договори и е представило конкретно предложение за спирането на стачката. „Но непреклонността и максимализмът надделяха и това предложение бе отхвърлено. Отговорните за това нека дадат обяснения на служителите и гръцкото общество за своите действия”.

Продължаващата над два месеца стачка на служителите доведе до образуването на планини от отпадъци в целия университетски корпус. Показателен за настроенията и организаторите на протестите е фактът, че студенти – членове на леви партии нападнаха някои от преподавателите, които решиха да почистят част от отпадъците, които заплашваха да запушат вратите на техните кабинети. Левичарите ги обвиниха, че са стачкоизменници и дори разлепиха подигравателни афиши, на които ги представяха като чистачи.

Преди няколко месеца гръцките медии разпространиха информацията, че ректорът и неговите колеги в ръководството са харчили големи суми за лични разходи. Според тях Янис Милопулос платил билетите на поканените на сватбата на неговата секретарка в Истанбул с пари на университета, а неговият заместник подари iPhone на една актриса отново със служебни пари. Най-впечатляващ и показателен за разхищението пример бе подновяването на ректорската тоалетна, което е струвало на бюджета на учебното заведение 30 000 евро. 

Категории: Общество солунски университет Аристотел стачка служители по чистотата ректор
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus